Графіті

Мурал Хар ковСловом «графіті» заведено називати один із напрямів сучасного мистецтва, тісно переплітається з іншими молодіжними субкультурами. Графіті сьогодні — вид вуличного мистецтва, одна з найактуальніших форм художнього самовираження по всьому світу.
Їх створюють як люди зі смаком, так і ті, хто просто хоче виділитися. Одні називають їх вандалами, інші вважають останніми справжніми некомерційними художниками.
Що ж таке субкультура графіті? Першими графіті можна назвати наскельні малюнки первісної людини. Адже це слово в перекладі з італійської мови (від graffiare) означає — написаний. А саме таким методом створювалися перші зображення, створені печерною людиною. Поява сучасного графіті можна віднести до початку 1920-х років, коли малюнками й написами позначали товарні вагони, що курсують по США.

Період з 1969 по 1974 рік можна назвати революційним для графіті. За цей час помітно зросла його популярність, з'явилося багато нових стилів, а центр графіті-руху перемістився з Філадельфії, штат Пенсильванія, в Нью-Йорк. Водночас графіті стало частіше з'являтися не тільки в метро, ​​але і на міських вулицях.
Згодом це мистецтво поширилося по всьому світу. В Україні воно з'явилося понад 20 років тому. І в столиці, і в нашому місті, як і в інших містах нашої країни, можна знайти безліч кумедних графіті. Причому наносять їх далеко не завжди на стіни багатоквартирних будинків. Графіті малюють також в підземних переходах, на стінах енергопідстанцій і навіть на лавочках. Все частіше на вулицях нашого міста можна зустріти мурали. Мурал (Mural) - це надзвичайно великий твір мистецтва, найчастіше картина або величезна «графіті», нанесене на поверхню стіни з метою надання краси будівлям. Деякі з них стають символами міста. Графіті з героєм Небесної Сотні встигло Сергей Нигаянстати одним із символів Києва. Зображення Сергія Нігояна нанесено на фасад житлового будинку на вулиці Михайлівській, 22б ще у 2015 році. Стіна з малюнком виходить на сквер Небесної Сотні. Автор знаменитого малюнка художник Олександр Фарто з Лісабона (Португалія), відомий під псевдонімом Vhils.
Харківський мурал потрапив в топ кращих творів вуличного мистецтва у світі на думку сайту «I support street art» у 2017 році. Ця картина розташована на стіні будівлі технікуму на вулиці Плеханівська 98. Автором роботи є Маріус Варас (Гдиня, Польща). Художник зобразив, картину висотою на весь будинок. Тут можна побачити об'ємну людську голову, укладену в міський простір. Робота виконана в чорно-білих тонах.
Сьогодні графіті займаються дуже багато, але домінують представники хіп-хоп-культури. Вони, як правило, пишуть на стінах назви улюблених реп-груп або окремих виконавців, назву свого міста, ну або ж просто слова «hip-hop» і т.п. Однак крім представників музичних субкультур є просто любителі графіті, девіз яких «Ні сірих стін!». Вони малюють на різних міських поверхнях різні картини, іноді є цілими творами мистецтва.
Більшість авторів графіті ніколи не назвуть себе художниками. Вони назвуть себе — «письменник» (райтер). Графіті все ще не хоче відриватися від коренів: жанр народився з «тегів» - стилізованих автографів на стінах.
Художників потрібно відрізняти від вандалів
Вандали не мають прямого відношення до мистецтва графіті. Існує неписаний кодекс честі, який намагаються виконувати всі поважають себе графітчики:

1. Ніколи не малюй на житлових будинках, будівлях представляють яку-небудь культурну цінність, школах, дитячих садах, лікарнях і т.п.

2. Ніколи не малюй на пам'ятниках, меморіальних плитах, надгробках.

3. Ніколи не малюй на роботах інших writer'ов, це ганебно і безчесно, цим ти зробиш гірше тільки себе.

4. Графіті існує для того, щоб зробити сірий і сумовитий міський світ яскравіше і красивіше.
Матеріали та техніка створення графіті.
Сьогодні графіті-художник використовує цілий арсенал засобів для створення успішного малюнка. Аерозольна фарба в балонах — найголовніший і необхідний інструмент в графіті. Також широко використовуються маркери, кисті, валики, трафарети постери та наклейки.
Трафаретне графіті, що зародився на початку 1980-х років, створюється шляхом вирізання форм з жорсткого, щільного матеріалу, наприклад, картону. Готовий трафарет прикладається до полотна і поверх нього швидкими, легкими й точними рухами розпорошується аерозольна фарба. Ця техніка графіті стала популярна завдяки своєму нескладному виконанню.
Відокремивши графіті як напрямок сучасного молодіжного мистецтва від бездарного хуліганства та «забірного» творчості, ми можемо змінити й саме ставлення суспільства до тих, хто виходить на вулиці з балончиками в руках. Хочете власними руками створювати настінні шедеври? Ви талановиті, емоційні, позитивні? Творіть!

Вверх