Попри війну в Україні на державному рівні відзначатимуть 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди

311271854 421196943497865 8634918084580774315 n300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога, відзначатимуть на державному рівні попри війну. Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів під час засідання 12 жовтня. Міністерство культури та інформаційної політики України сприяло тому, що дата ювілею відомого українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

В органах державної влади та місцевого самоврядування, в закладах освіти, культури, наукових установах, музеях України відбудеться низка заходів, зокрема, урочистості, тематичні виставки, круглі столи, бесіди, семінари, літературні читання, екскурсії. Вони будуть присвячені творчій та культурно-громадській діяльності відомого українця.

«Сьогодні дуже важливо продовжувати життя та популяризацію нашої культури, проти якої воює ворог. Варварське знищення Національного музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині й іншої культурної спадщини – тому підтвердження. Це свідомі злочини російських загарбників, бо ворог намагається стерти нашу ідентичність. Григорій Сковорода — один з найяскравіших українців. Заради нашого майбутнього маємо популяризувати спадщину видатного письменника та громадського діяча й тримати стрій, наближаючи перемогу України», — зазначив Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, у травні цього року російські військові прямим влучанням снаряда знищили Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка.

Раніше Оргкомітет під головуванням Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка схвалив план заходів з відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, а МКІП презентувало айдентику національної кампанії «Світ Сковороди». Завдання кампанії — донести багатогранність образу Григорія Сковороди, відійти від його стереотипного сприйняття як лише «філософа з торбиною» та залучити українців до нового осмислення його спадку.

Всі заходи з нагоди вшанування пам'яті Григорія Сковороди відбуватимуться з урахуванням воєнного стану з дотриманням правил безпеки.

Джерело

Вверх