arch

Бібліовісті

V Міжнародний форум молодих бібліотекарів

 

изображение viber 2021-04-23 06-44-1522-23 квітня - два дні напруженої роботи, понад 90 учасників, 22 спікери… Завершився V Міжнародний форум молодих бібліотекарів «Партнерство та співпраці: європейський досвід» від ВГО Українська бібліотечна асоціація. Безліч корисної інформації, лайфгаків та ідей, нових проєктів та досвіду роботи.
Як же це було?

 

 

22 квітня в онлайн режимі пролунали виступи закордонних бібліотекарів, культурних менеджерів, голови Студентської секції бібліотекознавства та інформатики з Німеччини, Литви, Естонії, Румунії, Словенії. Розповідали і про велосипедну й іграшкову бібліотеки, бібліотеку в лікарнях, тату-салонах, на пляжі, проєкти зі створення туристичних гідів, квест-кімнати, читання з собаками.
Цікавим виявився досвід естонських бібліотек, які під час карантинних обмежень знайшли вихід та придбали спеціальні постамати, в яких ведеться самостійне обслуговування.
Представники Словенської бібліотечної асоціації поділилися досвідом створення «живої бібліотеки» в період пандемії, в якій герої розповідали про виселення чи евакуацію людей, внаслідок незаконних дій банкових та колекторських установ.
Також про співпрацю з матерями й немовлятами, організацію кемпінгів та літніх таборів, роботу з дітьми з особливими потребами, розробки та ідеї співпраці почули фахівці бібліотек України від закордонних колег.
Наступним етапом роботи форуму – розподіл по командам та інтерактивна сесія, під час якої кожна команда розповіла, як саме планувати працю з партнерами (бізнес, владою, громадою), на що звернути увагу і що треба враховувати. Для найвитриваліших було організовано «Вечірку від молодіжки», на якій на учасників чекало багато цікавинок: туристична гра про Бердичів «Гешефт по-бердичівськи», інтерактивна гра на тему «Музика», виступ справжнього музиканта, робота в групах та психологічні поради від коуча. Найактивніші учасники отримали подарунки.
Не менш насиченим виявився і другий день (23 квітня): спікерами були фахівці з бібліотек Миколаєва, Полтави, Тур'є-Ремети (Закарпатська обл.), Харкова, Сіверська (Донецька обл.), Лисичанська (Луганська обл.), Тернополя, Києва. Кожен розповідав про свої проекти, успішний досвід співпраці з різними організаціями.
111Учасник форуму Олена Ніколаєнко від ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей» представила доповідь «Проєкт «Зелені легені» – соціально-екологічний кластер з досвіду роботи ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей»». У своїй доповіді вона розглянула на досвіді роботи ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей» реалізацію міжкультурного мистецького екологічного проєкту «Зелені легені». Проаналізовала етапи формування та структуру соціально-екологічного кластеру, що об’єднав понад 200 партнерів. На основі інфографіки здійснила класифікацію соціальних партнерів. Акцентовано увагу, як у процесі реалізації проєкт розширював свої межі, набував нових зв’язків та долучав нових учасників. Як організаційно-методичного центр, Харківська обласна бібліотека для дітей спрямувала реалізацію проєкту у бібліотеки Харківської області, що дозволило розширити географію проєкту, привернути увагу місцевих громад, організувавши експозицію, проведення тренінгів та інтерактивних ігор для бібліотечних працівників та користувачів різних вікових категорій. Реалізація проєкту здійснювалася та показала свою ефективність і під час локдауну та карантинних обмежень.
Щиро пораділи фахівці з усієї України за дівчину-студентку, яка власними силами піднімає престиж своєї сільської бібліотеки у с. Тур'є-Ремета на Закарпатті.
Також відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу молодих бібліотекарів ім. Л. Б. Хавкіної на кращу наукову роботу та інноваційний проєкт. Корисним було те, що кожен переможець розповів про свою роботу. Символічно, що це відбулося з нагоди 150-річчя видатної бібліотекознавиці Любові Борисівни Хавкіної.
Наостанок члени УБА запросили долучатися до нових проєктів та бути активними.

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх