arch

Бібліовісті

Харківська обласна бібліотека для дітей організувала Міжнародний літературний марафон “Моя Леся Українка”

 

1Співробітники ОКЗ “ХОБД” разом з ОКЗ “Харківська обласна універсальна наукова бібліотека” організували міжнародний проєкт, присвячений святкуванню 150-річчя від дня народження української письменниці Лесі Українки.

Для дітей, що навчаються у початковій школі №8 імені Лесі Українки з українською мовою навчання, у місті Бартошице, Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі, співробітники Харківської обласної бібліотеки для дітей, в рамках міжнародного проєкту “Ми – українці. Я і ти” поставили онлайн-виставу аматорського бібліотечного театру ХОБД “Театр на колесах” за творами Лесі Українки під назвою “Ні! Я жива, я буду вічно жити”, що була презентована польським глядачам на платформі Zoom.

 

Початкова школа №8 імені Лесі Українки з українською мовою навчання, місто Бартошице, Вармінсько-Мазурського воєводство, Польща

Школярі з Бартошице були вбрані в українські вишиванки, із веселим настроєм переглянули виставу харківських бібліотекарів в день народження духовної патронки їх школи.


2Співробітниця ОКЗ “ХОБД” Олена Ніколаєнко
“Ми спілкувалися про життя Лесі Українки, її інтелектуальне середовище, адже сьогодні день народження видатної поетеси, громадської діячки, мисткині, перекладачки, музиканта… І цей перелік можна продовжувати. Саме про те, якою непересічною особистістю була Лариса Косач, в якому середовищі зростала, з ким спілкувалася. Після перегляду вистави діти говорили про таланти, улюблені заняття, та риси характеру Лариси Петрівни Косач. Деякі учні висловились про те, що хотіли би повернути час назад, щоб врятувати молоду Лесю Українку від застуди, що спіткала її під час Водохреща 1881 року, і звільнити її від болю та хвороби на туберкульоз кісток, на який письменниця захворіла в наслідок тієї застуди”, – розказала нашому кореспонденту співробітниця ОКЗ “Харківська обласна бібліотека для дітей” Олена Ніколаєнко.

З виставі “Ні! Я жива, я буду вічно жити!” аматорського об’єднання “Театр на колесах” Харківської обласної бібліотеки для дітей, глядачі могли відчути ту атмосферу дружби, любові та щирих стосунків, що панувала в родині письменниці, дізнатись про її стосунки з подругою Маргаритою Комаровою, з молодшою сестрою Ольгою, яка в майбутньому стане лікарем, та з простими сільськими дівчатами маєтку її батька.

 

Станіслав ФЕДІЙ, Харків

 

Харківська обласна бібліотека для дітей організувала Міжнародний літературний марафон “Моя Леся Українка”//Офіційний ресурс газети “Український простір” на сайті “СНІП”.-27.02.2021

 

 

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх