arch

Бібліовісті

Рубрика «Літературна Україна: ексклюзивне інтерв’ю» - 13

 Ідея нової рубрики Харківської обласної бібліотеки для дітей  «Літературна Україна: ексклюзивне інтерв’ю»  виникла під час карантину як нагальна потреба часу. Веде її співробітник нашої бібліотеки, журналіст, Олександр Кузьменко. Маємо на меті познайомити  вас, любі наші читачі, з літературними особистостями України.

 

"Я пишу про те, що відчуваю і бачу. Оксана Сергієнко"


29196644 1580023545438718 4243225489977638912 o

Наша співрозмовниця  харківська поетеса Оксана Сергієнко, з нею ми поговоримо про літературний процес та користь читання книжок.


Доброго дня! Розкажіть нашим читачам трохи про себе та Ваш життєвий шлях.


Вітаю! Мене звати Оксана Сергієнко.
Я харків’янка, за освітою фінансист. Писати вірші почала ще у середній школі, присвятила багато часу вивченню української мови та літератури, охоче брала участь у конкурсах знавців української мови, олімпіадах та мала певні успіхи. Отримала членство в Малій Академії наук у секції літературної творчості. Маю музичну освіту та дуже люблю грати власні імпровізації на фортепіано.
Неквапно веду свій телеґрам-канал у режимі щоденника-нотатника.

 

 

Чим, окрім роботи, Ви займались під час карантину? Як Ви пройшли випробування самоізоляції? Чи з користю провели той час?


Мій син навчається у другому класі початкової школи, тож першу половину дня присвячено опрацюванню навчального матеріалу та виконанням завдань для самопідготовки. Тут я і вчитель, і репетитор, і психолог, а також тамада на додачу.
Враховуючи гіподинамію в умовах карантину, я наполегливо раджу приділяти належну увагу фізичним навантаженням. Наприклад, виконувати вправи-п’ятихвилинки принаймні щодвігодини. І обов’язково робити ранкову гімнастику!
Ізоляція – це чималий стрес для психіки людини, яка звикла вести соціально активний спосіб життя, тож усім, хто незатишно почувається я побажаю зберігати спокій. Чудово заспокоює їжа, і це спричиняє ризик переїдання, тож тримайте себе в руках, і замість чергового бутерброда або булочки (якщо це, звісно, не плановий прийом їжі) випийте трохи теплої води, і візьміться до якоїсь цікавої справи. Прекрасно знімає стрес мистецтво. Для мене це малювання, переважно пейзажі. Подивитись цікавий фільм теж не завадить.
Користь від читання – беззаперечна. Кожен може обрати собі літературу до смаку, беручи до уваги чималі можливості сучасного інформаційного простору. Кулінарні рецепти, історичні хроніки, наукова фантастика і навіть архівна інформація, до якої надано доступ – все це лежить перед читачем! Можна купити електронну версію книги в інтернет-книгарні (що зазвичай навіть дешевше паперового варіанту). Тож раджу вільний час приділяти самовдосконаленню, та самозаспокоєнню.

Яких письменників Ви можете порадити - закордонних та вітчизняних? Що саме з їх творчого доробку і чому?


Під час карантину я встигла прочитати чимало книг, пораджу найяскравіші для себе відкриттяостанніх тижнів та безпрограшну класику:
Роман «Ковток повітря» (ComingUpforAir) Джорджа Орвелла.Це прекрасне відро холодної води за комір для людей, які щиро вважають, що раніше було краще (не залежно від віку та країни проживання).
Роман «Діти Сатани» Станіслава Пшибишевського. Це класика декадентської модерністської літератури. Зважаючи на те, що роман був написаний наприкінці 19століття, проблеми, що піднімає автор, залишаються актуальними й досі. Жадібність, нігілізм, маніпулювання наївними душами та атмосфера тотального занепаду духу у часи кризи та форс-мажорних обставин.
Завжди люблю радити читати поезії. Тодось Осьмачка, Богдан-Ігор Антонич, Василь Симоненко – це мої фаворити на даний момент. Читаю, надихаюся: радію, сумую разом з авторами та їхніми ліричними героями.
«Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка – прекрасний варіант для читання дорослими дітям. Читання вголос у родинному колі знімає стрес з усієї сім’ї. Добрий гумор, наївність і чистота героїв цих оповідань створюють позитивну атмосферу.

Що Вас надихає на Вашу творчість та дослідження?Що у Вашу творчість вкладаєте Ви, а що читачі можуть взяти собі з Ваших текстів?


Мене надихає Всесвіт, його безмежність. Саме існування маленької людини у великому Всесвіті – це диво. Світ навколо неймовірний, варто тільки зупинитися на хвильку, заплющити очі, глибоко вдихнути та послухати його голоси: шелест трав, свист вітрів, пташиний спів, гуркіт коліс. Розплющте очі, озирніться навкруги – ваш мозок всотує мільйони кольорів, відтінків світла і тіней щомиті. З цих кольорів, звуків, руху та нерухомості можна сплести будь-що. Ви створюєте свою реальність самі. Склянка наполовину повна чи порожня? Дощова погода погана чи хороша? Це Ваш особистий вибір. Можна видобувати прекрасне навіть із зла, бачити красу там, де тлін і занепад, адже це є саме життя: дві шальки терезів, на які покладено день і ніч, народження і смерть, засівання і збирання врожаю. Немає нічого цілком хорошого чи тотально поганого. Річ у тому, як Ви до цього ставитеся. Я раджу шукати красу і щастя у всьому, у кожній часточці Всесвіту. Я пишу про те, що відчуваю і бачу. Мої поезії – це віддзеркалення мого життя і бачення світу. Я щира у тому, що роблю, хоч декому може закортіти вигукнути «Не вірю!». Це Ваше право, я не бороню.

У Вас різнопланова творчість, тож що Ви творите зараз? Які у Вас задуми?

Зараз я працюю паралельно над поезіями та над прозовими творами. Я зосередилася на короткій формі, але є задум на цикл оповідань у новому для мене жанрі, але цю таємницю я поки що тримаю при собі. Продовжую писати казки, хоч катастрофічно не вистачає часу для остаточного редагування текстів. Нещодавно я придбала собі новий український правопис, щоб узгодити тексти, що готуватиму до друку з чинними нормами. Найщирішим критиком є мій син, Лесик. Він не слухатиме нецікаву історію із ввічливою посмішкою. Він ставитиме незручні питання. Нескінченні «чому» зроблять мій сюжет розмаїтішим, додадуть важливих деталей. Якщо казка йому цікава, значить я все це писала не дарма.

 

 

1123-1

Сонце заходить для того,
щоб ніч зороока
могла народитися.

Крилами чорними, шелест
вкриває потоки,
пливуть каравани снів.

Згаснуть жарини, і обрій
укриє туманом,
зотліє, звугільніє.

 

Красно дякую Вам за цікаву розмову!

Олександр КУЗЬМЕНКО, Харків

Довідка. Оксана Сергієнко. Лауреат Міжнародної україно-німецької літературної премії імені Олеся Гончара 2007 року у номінації «Журналістика».
Друком вийшли дві збірки поезій – «Бруківка» та «Містерія мрії».

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх