arch

Бібліовісті

Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики

 

79

 

IMG 20190218 102813


18 лютого 2019 року у Харківській обласній бібліотеці для дітей відбувся практикум «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Харківській області» в межах проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні, що виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з IREX/Україна (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).Проект ПУЛЬС покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування через залучення місцевих громадських організацій, бібліотек та ЗМІ.


Захід, що відбувався в два етапи – інформаційно-дискусійна й практичний, відкрила Наталія Саліна, координатор прес-клубу з питань децентралізації у Харківській області, завідувач сектором Харківської обласної бібліотеки для дітей, яка привітала учасників тренінгу, представила присутніх представників ОТГ, хабів, громадських організацій, преси, регіональних консультантів Асоціації міст України, завідувачів районних та центральних бібліотек Харківської області.
Тітов Микола Ілліч – перший віце-президент, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, окреслив основні можливості ОТГ в умовах децентралізації, розповів, як просувається процес децентралізації на Харківщині та відповів на численні питання присутніх.
Олексенко Наталя Іванівна, консультант з юридичних питань Харківського регіонального відділення Асоціації міст України, роз’яснила, чого чекати тим, хто ще не ввійшов до ОТГ, як має працювати громада та її лідер.
Консультант з бюджетних питань Харківського регіонального відділення Асоціації міст України Наркізов Микола Миколайович зупинився на фінансових питаннях, хто і як отримує кошти в ОТГ, чи виділяються гроші на культуру та бібліотеки в умовах сформованих громад.
Ментор прес-клубів «ПУЛЬС» від IREX, фахівець Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка, Костриця Олена Геннадіївна, наголосила, що потрібно робити бібліотекарям, аби бути потрібними громаді в умовах децентралізації та пояснила, для чого потрібні інформаційні майданчики, запросивши усіх присутніх до співпраці у Харківському прес-клубі «ПУЛЬС» сумісно з головою Харківського прес-клубу, фахівцем Харківської обласної бібліотеки для дітей.
Одним із напрямків роботи проекту ПУЛЬС є співпраця зі ЗМІ, а саме бібліотекар повінен стати комунікатором між владою, громадою і ЗМІ, тому важливо, аби в нього був досвід роботи із написання релізів. Практична частина була присвячена виробленню навичок роботи з трьома видами засобів масової інформації: друковані ЗМІ, телебачення та інтернет-видання. 
Учасники були поділені на три команди, експертами в яких виступили: Мацокін Андрій Павлович — головний редактор інформаційно-аналітичного видання «Держслужбовець», заступник головного редактора журналу «Місцеве самоврядування»; Шаповалов Олексій Олександрович – завідуючий сектором соціокультурного розвитку ХАБ [Комора] Первомайської ЦБС; Кузьменко Олександр Дмитрович – кореспондент інтернет-порталу Kharkiv.News. Кожен з них поділився секретами роботи зі ЗМІ та власним досвідом.
Під час практикуму представники відділів культури та бібліотек ОТГ навчалися ефективно взаємодіяти з місцевими засобами масової інформації, вмінню залучати нову аудиторію, інформувати про процес децентралізації та вибудовувати ефективну взаємодію з органами місцевого самоврядування. Учасники тренінгу отримали збірник методичних рекомендацій про роботу піар-клубів бібліотек в умовах децентралізації "Моя громада – мій добробут".
Наостанок усі присутні поділилися набутим досвідом в діалозі, а ментор проектів побажала усім успіхів, додавши, що бібліотекар повинен нести інформацію та культуру, виконувати просвітницьку місію за будь-яких умов.


IMG 20190218 101942

IMG 20190218 120421

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх