arch

Бібліовісті

Виставка-естафета Харківської обласної бібліотеки для дітей полтавчанам

IMG-eca27af9bf0fd20efd1730ef444e7d21-VВиставку «Князі Галицькі-Острозькі: історія еліт» з великим успіхом було відкрито у Харківській обласній бібліотеці для дітей ще у листопаді 2017 року. Далі вона експонувалася у вишах Харкова. А 17 квітня 2018 року у музеї історії Харківського національного університету радіоелектроніки відбулось урочисте закриття виставки за участі співробітника Харківської обласної бібліотеки для дітей та власників проекту – тернопільського художника-графіка Олега Кіналя і його вірної супутниці, дослідниці – дружини Наталії Кутної-Кіналь. Серед почесних гостей були присутні і представники наукової бібліотеки Харківського національного університету міського господарства ім. О.М.Бекетова та науково-технічної бібліотеки НТУ «ХПІ», у яких виставка експонувалася у грудні 2017 та лютому 2018 року,  викладачі, студенти й бібліотекарі ХНУРЕ.


IMG-c9986a98dc66293b5908b2fcdf035407-VСпілкування з керівниками проекту проходило у дружній, невимушеній атмосфері. Телебачення й юні репортери ХНУРЕ брали інтерв’ю, присутні знайомилися й фотографувалися на фоні виставки.  Усі, хто не мав можливості поспілкуватися й познайомитися з цими дивовижними людьми минулого разу, тепер жадібно дослухалися до їхніх слів, ставили запитання, прагнули якомога більше дізнатися про історію того чи іншого князя.
Людмила Олексіївна Тихоненко, завідуюча музеєм історії ХНУРЕ, офіційно представила тернопільських гостей. Фахівець ХОБД розповіла про задум виставки, а Наталя Кіналь, дослідниця історії князів, торкнулася тем, які всіх цікавили: історичних перипетій, походження єдиної жінки серед представлених чоловічих портретів – Гальшки Острозької, історичного внеску кожного князя в розбудову держави. Говорили довго й змістовно. Присутні уважно слухали й довго не бажали відпускати гостей: продовжували ставити різноманітні запитання, просили провести паралелі із сучасними подіями.
Завдяки клопотанню співробітників Харківської обласної бібліотеки для дітей життя проекту не завершилось, і 18 квітня виставка вирушила до Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного. Супроводжували наших гостей фахівці бібліотеки.
Для читачів-полтавчан зустріч із тернопільським художником Олегом Кіналем та його дружиною стала справжнім відкриттям власної історії. Примітно, що серед усіх князів, як і в Харкові, найбільше зацікавлення викликала постать Гальшки (Ельжбети) Острозької, яку називали «Чорною князівною». Молодь разом із бібліотекарями та вчителями по-новому подивилась на історію своєї Батьківщини.
IMG-96547aaa18debe3fd637a1438ec8321f-VГотуючись до зустрічі з поважними гостями, бібліотекарі Полтавської ОБД підготували виставку книжок, проілюстрованих Олегом Кіналем,  серед яких відомі книжкові серії «Світовид», «Чумацький шлях», «Горизонти фантастики». Як ілюстратор, що активно співпрацює із багатьма видавництвами, Олег Кіналь розповів про кропітку працю над портретами, про достовірність деталей одягу, гербів, лицарських обладунків, печаток…
Експонування виставки «Князі Галицькі-Острозькі: історія еліт» у Полтаві – своєрідна естафета, яку передали фахівці Харківської обласної бібліотеки для дітей своїм колегам з метою співпраці, розвитку взаємодії, обміну досвідом, що сприяє патріотичному вихованню, залученню молоді до вивчення історії своєї держави.
 Відкриємо таємницю, з Полтави виставка вирушить до Одеси та Ізмаїла. А це означає, що проект триває, а цікавість українців до власної історії зростає. Дуже приємно, що Олег Кіналь продовжує працювати над портретами Острозьких і планує експонувати жіночі портрети, які не менш цікаві.  Сподіваємося на наступні зустрічі.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх