arch

Бібліовісті

До Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна

IMG-e29342f8682e6b0acb9ba5884406ca0e-V21 березня у всьому світі відбуваються флешмоби, різноманітні заходи, приурочені до Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна. Запровадили його ще у 2005 році, за ініціативою учасників VI симпозіуму, присвяченого цій темі, а в 2011 році Генеральна Асамблея ООН оголосила цей день Всесвітнім.
У Харкові вже третій рік поспіль відбувається благодійний марафон, головна ідея якого – привернути увагу суспільства до таких людей, зробити світ кращим і толерантнішим.
Цього разу він проходив у Єврейському Культурному Центрі «Бейт Дан». До заходів приєднався і давній друг таких дітей та сімей, небайдужий до їхнього виховання й інклюзивного розвитку, Харківська обласна бібліотека для дітей.


Організатори марафону Ірина Шевченко та Тетяна Крохмаль – представниці благодійної організації батьків дітей з хромосомними особливостями, зробили все можливе, аби і гості, і родини, а найголовніше – діти не сумували. Тут було все: починаючи від  пісенних виступів, танців, шоу з собаками і закінчуючи театралізованою виставою «Лускунчик». Вражаючими були виступи особливих дітей: вишуканий цирковий номер Романа Юрченко, декламування віршів та танець «Пластинка» Вікторії Цикало, гра на піаніно Сіліна Євгена й спів його мами. А яскраве дефілє особливих дітей в авторських сукнях та сорочках від ДК «Dressmaker» українських дизайнерів одягу Наталії Долик й Олени Кожевнікової під час виступів народних артисток України Євгенії Костенко, Ніни Шестакової,  запального учасника «Україна має талант» Олександра Кварти створило святкову атмосферу. Для непосидючих теж були свої локації: майстер-класи від студентів медичного університету, ігрова зона від технічної студії «Винахідник», де можна було щось сконструювати  за допомогою навчальних конструкторів LEGO Education, фотовиставка та зона релаксу. Також функціонував благодійний аукціон, де усі бажаючі могли придбати шкарпетки – символи цього дня, пряники із зображеннями сонечка, власноруч зроблені квіти й цукерки, і таким чином приєднатись до всесвітнього флешмобу на підримку дітей із синдромом Дауна.
Незвичні, артистичні виступи дітей, до розвитку яких свого часу долучилась бібліотека, справили неймовірне враження: вони настільки добрі, позитивні,  довірливі, відкриті, що здається ніби випромінюють сонце. Не дарма їх називають «сонячними»! Сподіваємось, що кожен із них знайде свій шлях у житті, а суспільство буде толерантнішим в ставленні до них, адже такі марафони і спрямовані на те, щоб виховати в нас людяність.

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх