У Харківській обласній бібліотеці для дітей консультує психолог.
Якщо перед вами постала проблема психологічного характеру,
яку важко вирішити самотужки,
Ви можете зустрітися з ним у бібліотеці особисто або поспілкуватися у режимі онлайн.
Наш психолог обов’язково дасть кваліфіковану пораду.

Виїзний семінар на тему: "Технологія та практика культурно-просвітницької діяльності з дітьми в умовах бібліотеки" на базі Богодухівської ЦБС

25 черIMG 8027вня 2014 року Харківська обласна бібліотека для дітей провела виїзний семінар на тему: «Технологія та практика культурно-просвітницької діяльності з дітьми в умовах бібліотеки” на базі Богодухівської ЦБС.

У читальному залі районної дитячої бібліотеки зібралися бібліотекарі сільських бібліотек-філій району, фахівці РДБ та шкільні бібліотекарі загальноосвітніх закладів м. Богодухова.

______________________________________________

 

 

 

 

Ще фото на Google+

Відкрила семінар завідувач  сектору культури Богодухівської РДА Волошко А. М. Від імені директора  Харківської обласної бібліотеки для дітей Трохименко Г. В. районну дитячу бібліотеку та бібліотеки-філії Богодухівської ЦБС нагородили почесною грамотою та книжками за активну участь в організації проведення на місцевому рівні Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України - 2014». У Харківській області саме в Богодухівському районі залучили до цього конкурсу найбільшу кількість учасників – понад 700 учнів.  Нагороду одержав також лауреат конкурсу у номінації «Кращий виступ у режимі онлайн» Мальований Антон.  

Безумовно, ефективність роботи з бібліотечного  обслуговування дітей залежить, у першу чергу,  від професійної підготовки та мотивації самих бібліотечних працівників. Виїзний семінар дозволив бібліотекарям безпосередньо на місцях, «з доставкою додому», одержати нові знання та практичні навички, ознайомитися з сучасними тенденціями бібліотечної  роботи з дітьми та промоції читання.  
Завідувач сектору прогнозування та інновацій ХОБД Лупіцька В. М. представила консультацію «Бібліотечне обслуговування дітей: сучасні проблеми, підходи, перспективи». Вона ознайомила з кращим вітчизняним та світовим досвідом, надала можливість побачити цікаві візуальні форми просування книжки і читання серед підростаючого покоління. Спонукала до роздумів про можливість застосування цих інновацій на місцевому рівні. Особливу увагу було приділено сучасним методикам творчого опрацювання художньої літератури та гармонізуючому впливу літературних творів на дітей з особливими потребами.  

Разом з завідувачем сектору розвитку бібліотеки та зв’язків з громадськістю Саліною Н. Ю. бібліотекарі здійснили віртуальну подорож «Сучасні інформаційні ресурси: Регіональний сайт «Бібліомістечко – дитячий простір» та сайт ХОБД».  

З консультації провідного бібліотекаря ХОБД Кірнос С. А. «Сучасні форми рекомендаційної бібліографії» учасники семінару дізналися про нові цікаві форми бібліографічних посібників: бібліотрансформер, дайджест, путівник, енциклопедія, альманах тощо, про особливості створення посібників з використанням комп'ютерних технологій та види електронних видань. Мали змогу переглянути буктрейлери, серед яких було презентовано новий електронний продукт бібліотеки за твором Ено Рауда «Пригоди Муфтика, Півчеревичка та Мохобородька».  Особливо слухачів зацікавив досвід роботи бібліотек зі створення бібліоіграшок.

Одна з новацій семінару – участь психолога бібліотеки Шмат О. П. та проведення  ділової гри-тренінгу «Мотивація діяльності на досягнення мети у соціальній сфері». Кожен учасник тренінгу інтуїтивно вибрав "свій" шлях досягнення мети. Потім усі разом, у команді, обговорювали вибрані способи і прийшли до головного висновку: формування життєвих цілей – важливий навик для успішного розвитку особистості, а підвищення особистої ефективності та успішності будь-якої людини безпосередньо залежить від правильно сформульованої мети і обраного шляху її досягнення.

Логічним завершенням семінару стало використання нової, вдало застосованої методики – мозковий штурм «Бібліотека, що обслуговує дітей, це…» за участі Лупіцької В. М. та бібліотекарів Богодухівської ЦБС. Вони  разом визначили сутність бібліотеки за кожною буквою алфавіту як то: Аптеку для душі, Вернісаж, Дитячий садок, Довідкове бюро, Концертний зал, Театр, Хату-читальню тощо та нарешті Я – бібліотекар!

Високу оцінку здобув соціальний відеоролик (бібліотрейлер) ХОБД «Світ бібліотек», який присутні переглянули наприкінці зустрічі.

Підбиваючи підсумки, усі учасники констатували, що ефективна робота сучасного бібліотекаря неможлива  без професійного спілкування та корпоративної взаємодії. Завдяки співпраці та розвитку партнерських відносин між Харківською обласною бібліотекою для дітей та Богодухівською ЦБС семінар відбувся з використанням сучасної мультимедійної техніки, який висвітлив сучасну методологію та філософію бібліотеки, що обслуговує дітей.

По завершенню заходу кожна бібліотека одержала комплект нових методичних та інформаційно-бібліографічних  видань ХОБД.

Програма