У Харківській обласній бібліотеці для дітей консультує психолог.
Якщо перед вами постала проблема психологічного характеру,
яку важко вирішити самотужки,
Ви можете зустрітися з ним у бібліотеці особисто або поспілкуватися у режимі онлайн.
Наш психолог обов’язково дасть кваліфіковану пораду.

Проект «Промені надії»

Дети-инвалиды 5 укр

  На початку травня 2014 року у Харківській обласній бібліотеці для дітей стартував інноваційний проект «Промені надії», учасниками якого стали діти зі зниженим рівнем інтелекту (з синдромом Дауна, ДЦП, аутизмом, затримкою психічного розвитку і різними порушеннями психоневрологічного характеру), а також їхні батьки. Розробкою та реалізацією проекту в той час опікувалась психолог Ольга Шмат, а співробітники бібліотеки надавали їй активну допомогу. 

   Проект став складовою частиною ґрантової заявки бібліотеки, яка здобула перемогу у ІV раунді конкурсу проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами програми «Бібліоміст» і передбачав циклове поетапне оволодіння дітьми основ комп’ютерної грамотності і спілкування в мережі Інтернет.  
Кожне заняття покликане реалізувати такі завдання, як розвиток комунікативних умінь, взаємодія із соціумом, мовний розвиток, формування прийнятної моделі поведінки.
Одними з головних завдань проекту було надати можливість дітям з особливостями розвитку відчути себе повноцінними особистостями, сприяти їхньому навчанню у звичайних школах і навіть у здобутті вищої освіти.
Основними напрямками цієї роботи було проведення індивідуальних занять з дітьми, які сприяють їх соціалізації, а також розвитку дрібної моторики, що у свою чергу, впливає на удосконалення навичок мовлення. 
 Кожна зустріч супроводжувалась коментарем психолога, який обов’язково розповідав батькам про перебіг заняття, відповідав на запитання, консультував, акцентував на що слід звернути увагу, задавав домашні завдання, рекомендував корисну літературу для читання.