zd title

«Vaietudo bonum optimum! – «Здоров'я – найвище благо!»
Що таке здоров'я? Що таке хвороба? Чому одні люди здорові, а інші хворі?
У цьому розділі можна знайти відповіді на ці та багато інших питань.

Чемпіонат Європи з водних видів спорту

 "Спортсмени України на рубежі захисту та допомоги Україні"

 

Украинские синхронисткиЧемпіонати Європи з водних видів спорту під егідою Європейської ліги плавання проводяться з 1926 року. У програму першості зазвичай включалися змагання з плавання у басейні та відкритій воді, стрибків у воду, водного поло та синхронного плавання. З 1999 року чемпіонат Європи з водного поло проводиться окремо. З 2009 року в непарні роки проходять і окремі чемпіонати Європи зі стрибків у воду.

Цього року чемпіонат Європи з водних видів спорту проходив у італійському Римі з 11 по 21 серпня. 23 березня 2022 року FINA оголосила про усунення російських та білоруських спортсменів та офіційних осіб від участі у чемпіонаті.

сестры АоексеевыУсього розігрували 12 комплектів нагород. Україна була представлена у восьми із 12 категорій, і в кожній українці здобули золоті нагороди. У всіх командних виступах брали участь Марта Федіна та Марина та Владислава Олексієви. За інформацією ЗМІ, українські плавці вдруге в історії здобули таку кількість медалей на чемпіонаті Європи та вперше очолили медальний залік. Українці вибороли 17 медалей (10 золотих, 6 срібних, 1 бронзову).

Михаил РоманчукМихайло Романчук приніс збірній України з плавання першу медаль на чемпіонаті Європи з водних видів спорту. Романчук виграв "золото" на дистанції 1500 метрів вільним стилем. Це вже другий фінал на Євро-2022.

Першим фінальним виступом для нього став заплив на дистанції 800 метрів вільним стилем, де він посів четверте місце.

У фінал 1500 метрів Романчук підходив у статусі чинного чемпіона Європи. І підтверджував свій статус на першій половині дистанції, випереджаючи італійця Грегоріо Палтріньєрі та француза Дам'єна Джолі.

На другій половині дистанції Романчук не лише утримав перевагу над суперниками, а й збільшив її. У підсумку час українця становив 14:36.10 хвилин і він захистив звання чемпіона Європи.

Сестри Олексієви виграли друге золото. Українські спортсменки Марина та Владислава Олексієви здобули золоту нагороду в артистичному плаванні у довільній програмі дуетів.

Наші дівчата показали найкращий результат, набравши – 92.8538. Друге місце посіли представниці Австрії (91.9852), а трійку найкращих замкнув дует з Італії (90.3577).

наши лучшие в гайлате

 

Третє золото принесло артистичне плавання. Після перемог у технічних програмах команди та соло Марти Федіної українки перемогли ще у гайлайті.

Українська команда виступала у статусі чинних чемпіонок Європи та дворазових чемпіонок світу. До складу команди увійшли Марина та Владислава Олексієва, Олеся Дерев'янченко, Вероніка Гришко, Софія Мацієвська, Дар'я Мошинська, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна, Валерія Тищенко, а також Марта Федіна, яка за годину до цього виграла золото у соло.

Українські синхроністки виграли золото чемпіонату Європи з водних видів спорту у довільній програмі дуетів.

Фінальний виступ сестер Марини та Владислави Олексієвих судді оцінили у 94.7333 бали, що дозволило їм стати чемпіонками Європи. Зазначимо, що це золото стало четвертим для українок на турнірі у Римі.

Марта Федина

 

Збірна України здобула п'яту медаль у стрибках у воду. Синхроністка Марта Федіна виграла золото у технічній сольній програмі.

А дует Ксенії Байло та Олексія Середи виграв змагання змішаних пар у стрибках із 10-метрової вежі.

Шосте золото виграли українські артистичні плавці.

На цей раз переможним для українок став командний фінал у комбінації. У цій дисципліні змагалися шість команд, які одразу розпочинали боротьбу за медалі з фіналу без кваліфікації.

Українська команда виступала у цій дисципліні у статусі чинних чемпіонок світу та Європи. До складу команди увійшли Марта Федіна, яка також здобула на цьому чемпіонаті два особисті золота, Марина та Владислава Олексієва, які стали чемпіонками Європи у довільному дуеті, Олеся Дерев'янченко, Вероніка Гришко, Софія Мацієвська, Дар'я Мошинська, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шевченка.

Спортсменки виконали програму на 95.2 бали, мінімально покращивши оцінку порівняно з фіналом чемпіонату світу. Цей результат приніс українкам золото. Друге місце посіла збірна Італії, яка цього року виграла світову бронзу, а третє діючі віце-чемпіонки – Греція.

Сьому "золоту" медаль на чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Римі вибороли представниці артистичного плавання Владислава та Марина Олексіїви в технічному дуеті. У фіналі дівчатка набрали 92.8538 бали. Ніші спортсменки майже на 0,9 бала випередили найближчих суперниць з Австрії. Для Алексєєвих це вже четверте «золото» на чемпіонаті та друге – серед дуетів.

Збірна України з артистичного плавання виборола золото у довільній програмі.

Українська команда, за яку виступали Марта Федіна, Марина та Владислава Олексієва, Олеся Дерев'янченко, Вероніка Гришко, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко, з результатом 94,1000 стала найкращою у фіналі змагань. Для України це вже восьме золото в артистичному плаванні на ЧЄ-2022. При цьому українські синхроністки виграли усі вісім дисциплін, у яких брали участь.

Ми пишаємося нашими спортсменами та дякуємо їм за чудові досягнення. Так тримати!