Нейтральна Швейцарія – за Україну!

Швейцария
Швейцарська Конфедерація - держава в Центральній Європі, одна з найрозвиненіших країн світу, з найвищим номінальним багатством дорослого населення та восьмим за величиною ВВП на душу населення. З часів Реформації XVI століття Швейцарія дотримувалася політики збройного нейтралітету, вона не вела зовнішніх війн з 1815 року і не вступала до ООН до 2002 року; проте вона проводить активну зовнішню політику миру у всьому світі.
У 1999 році МЗС Швейцарії відкрило у Києві відділення Дирекції з розвитку та співробітництва (DEZA). З того часу Швейцарія активно підтримує всі зусилля, які вживає Україна в галузі проведення глибоких структурних соціально-економічних і політичних реформ.
 

До початку війни з росією Швейцарія реалізовувала в Україні цілу низку проєктів, включаючи важливі проєкт в галузі охорони здоров'я, водопостачання та утилізації побутових відходів.
Повномасштабна війна проти України, що почалася наприкінці лютого росією, внесла фундаментальні зміни в позиціонування більшості країн цивілізованого світу на міжнародній арені. Навіть Швейцарія була змушена відійти від багатовікової традиції нейтралітету та зайняти чітку позицію на підтримку нашої держави.

З початку повномасштабного вторгнення на нашу державу, Швейцарія запустила програму тимчасового захисту українців. Вона діятиме до 4 березня 2024 року. Українці мають право на тимчасове житло, соціальну допомогу та медичне обслуговування. Консультації лікаря, діагностика та ліки для наших співгромадян безкоштовні. Як відомо, кожному біженцю фізично виплачують до 600 франків у середньому щомісяця, залежно від кантону та дорожнечі місця перебування, куди розподіляють українських біженців.

Прості швейцарці організували фонд «Швейцарська солідарність», створений на приватні пожертвування. На кінець лютого 2023 року фонд зібрав на допомогу Україні близько 130 млн. швейцарських франків.

Швейцарія вперше, попри свій нейтралітет, вирішила застосувати проти Росії такі самі санкції, що й Європейський Союз. Зокрема, йдеться про негайне заморожування активів:

-президента росії Володимира Путіна,
-прем'єр-міністра рф Михайла Мішустіна,
-міністра закордонних справ росії Сергія Лаврова

Санкції також запроваджуються проти російських компаній. Країна також закрила свій повітряний простір для російських авіакомпаній.

«Це безпрецедентний крок країни, яка завжди була нейтральною. Грати на руку агресору – це не нейтралітет. », - цитує CNN президента Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассіса. Швейцарія шукає способи конфіскувати російські активи на суму понад 8 млрд. доларів. Це питання, ймовірно, доведеться вирішувати на всенародному референдумі.

25 січня цього року Вищий орган виконавчої влади Швейцарії, Федеральна рада, прийняв рішення дозволити третім державам передавати Україні обладнання як військову допомогу для боротьби з повномасштабним вторгненням Росії. Таке рішення проривне для Швейцарії, основним принципом політики якої є нейтралітет.

Наразі світова спільнота єдина у прагненні допомогти повоєнному відновленню України. Уряд Швейцарії ухвалив рішення про допомогу у розмірі 100 млн. швейцарських франків ($97 млн. ) на фінансування термінового відновлення енергетичної інфраструктури України.

Швейцарія допомагає Україні позбутися мін. На підтримку міжнародних зусиль із гуманітарного розмінування Швейцарія щороку виділяє близько 16-18 мільйонів швейцарських франків. Нам уже передали 20 машин для розмінування. Один цікавий факт: Швейцарська НКО готує щурів для розмінування. Щури користуються поганою славою, а тим часом ці тварини розумні, добре навчаються і мають гострий нюх. А ось цю їхню властивість вже цілком можна використовувати в гуманітарних інтересах — наприклад, навчивши їх винюхувати протипіхотні міни.

15 травня 2023 року Уряд Швейцарії проголосував за внесення змін до Закону про військові матеріали. Таким чином, Україна зможе у майбутньому отримувати техніку та зброю швейцарського виробництва через треті країни. Раніше Закон про військові матеріали забороняв передачу зброї та боєприпасів зі Швейцарії до третіх країн. Проте обидві палати швейцарського парламенту, а також Національна рада та міська рада проголосували за внесення поправок.
Всі ці кроки свідчать, що в Європі немає країн, байдужих до війни в Україні. Ми вдячні за будь-які види підтримки нашої країни. Об'єднані зусилля наближають нашу довгоочікувану перемогу!

 

 

 

 

 

Вверх