arch

Бібліовісті

За НАТО, за праву справу: допомога Фінляндії Україні

 

флаг ФинляндииЗ перших хвилин про оголошення війни з Росією Фінляндія заявила про свою повну підтримку нашої країни та почала виділяти великі фінансові суми. На сьогоднішній день ми отримали 8 пакетів такої допомоги. Представник Міноборони Фінляндії, анонсуючи нову оборонну допомогу, зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Гельсінкі виділили на потреби оборони України вже 92,3 мільйони євро. Крім такої допомоги на двосторонньому рівні, Фінляндія надає Україні допомогу разом з іншими членами Євросоюзу – через механізм цивільного захисту ЄС, а також долучається до допомоги зброєю – на рівні ЄС через Фонд підтримки миру та на двосторонній основі. Фінляндія незабаром передасть Україні пакет гуманітарної допомоги на 35 мільйонів євро.

Наголошується, що 15 мільйонів євро спрямують на гуманітарні потреби, а 8 мільйонів – до фонду ООН, який допомагає громадським організаціям в Україні. Ще 5 мільйонів передадуть через Всесвітню продовольчу програму, а 2 мільйони – до Фонду населення ООН для допомоги постраждалим з півдня та сходу України. Також 15 мільйонів євро підуть на виплату зарплат працівникам освіти.
Крім того, Фінляндія надасть модульні будинки для 200 українців, які втратили житло, та 10 броньованих контейнерів для тимчасового проживання. Останні передадуть до прифронтових регіонів для рятувальників.
Фінляндія видала посвідку на проживання на основі тимчасового захисту близько 37 000 осіб, які залишили Україну. Передбачається, що до кінця року їх буде близько 48 тисяч.
Міністерство внутрішніх справ Фінляндії оголосило, що продовжить термін дії видів на проживання для українських біженців на підставі тимчасового захисту. За даними міністерства, дія законопроекту буде продовжена з 12 вересня 2022 року до 31 березня 2023 року, повідомляє SchengenVisaInfo.com.
Як пояснюють у міністерстві, біженцям з України не потрібно буде звертатися за продовженням посвідки на проживання. Крім того, в міністерстві заявили, що картка посвідки на проживання видається українцям для того, щоб вони могли довести, що перебувають у Фінляндії на законних підставах, щоб уникнути можливих ускладнень у їхньому повсякденному житті в цій країні.
«На жаль, схоже, що війна в Україні триватиме ще довго. Це означає, що потреба допомоги також збережеться. Наш обов'язок – стати на бік України та допомогти біженцям війни, які прибули до Фінляндії», – заявила міністр внутрішніх справ Кріста Мікконен, коментуючи продовження дії закону.
Інформація для біженців:
У осіб, які прибувають через зовнішній кордон, має бути проїзний документ. У осіб, чиє громадянство передбачає це, має бути також діюча віза. Оформлення візи на кордоні можливе лише в окремих випадках за крайньої необхідності. На підставі тимчасового притулку ви зможете швидко отримати дозвіл на проживання.

Тимчасовий притулок дає право на отримання посвідки на проживання таким категоріям осіб:
• Громадяни України, які не можуть повернутися назад до України через військову агресію Росії.
• Громадяни країн, які не входять до ЄС, які законно перебували на території України та не можуть безпечно повернутися до своєї рідної країни.
• Члени сімей перерахованих категорій осіб, якщо сімейні стосунки сформувалися в Україні до 24.04.2022.
Ви маєте право працювати та навчатися у Фінляндії відразу після подання заяви про надання тимчасового притулку.
Якщо ви подаєте заяву на тимчасовий притулок, ви можете жити в центрі для біженців та користуватися послугами. Після отримання посвідки на підставі тимчасового притулку ви також маєте право на послуги центру прийому біженців.
Заява на статус тимчасового захисту розглядається 2-3 тижні. В'їзд із домашніми тваринами дозволено та спрощено. Один із найдешевших варіантів, як дістатися до Фінляндії – летіти з Варшави (Модлін). Квиток коштуватиме €20-30. Авіаквитки до Фінляндії за найвигіднішими цінами можна знайти на tripmydream.
Прожитковий мінімум – 920 євро на місяць. Мати з однією дитиною отримає 680 євро на місяць, з трьома дітьми – 1590,78 євро на місяць, двома дітьми –1281,89 євро на місяць.
Фіни дуже гостинні та добродушні люди, а сама Фінляндія – напрочуд гарна країна. Фінляндія відома тим, що є найщасливішою країною у світі, а ще славиться найкращою у світі системою освіти, найкрутішою прем'єр-міністром (Санна Марін) та небажанням хвалитися своєю допомогою іншим країнам. Остання обставина ускладнює точний аналіз фінської військової підтримки України. Одне можна сказати точно – фіни не залишили нас у біді, за що їм величезна подяка!

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх