arch

Бібліовісті

Рука допомоги Україні від Австрії, Угорщини та Данії

Напад Росії на Україну сколихнув увесь світ. Європа одностайно підтримала нашу країну вже з перших днів війни. 4 березня в ЄС ухвалили рішення про надання статусу особливого захисту біженцям, почали розроблятися гуманітарні програми. Сьогодні ми розповімо про дружню допомогу Україні від трьох країн Європи – Австрії, Угорщини та Данії.

флаг Австрии  Канцлер Австрії Карл Нехаммер, котрий прибув 9 квітня з візитом в Україну, заявив: «Австрія знає, що зараз переживає український народ. Ми допоможемо, чим зможемо, полегшити гуманітарні страждання та покласти край цій війні». Президент України подякував Австрії за допомогу, зазначивши, що «якщо хтось не може допомогти зброєю, він може демонструвати підтримку будь-якими іншими кроками». Так активно поділитися зброєю, як інші країни, Австрія не може, але серед останніх рішень Федерального уряду є рішення допомогти пальним, надання шоломів та бронежилетів. І все ж таки, Австрія входить до числа 10 країн Євросоюзу, які надали Україні 100 процентів обіцяної військової допомоги, виділивши 3,3 мільйона доларів на закупівлю зброї.

 

Австрія вирішила виділити Україні 42 млн євро на гуманітарну допомогу. Щонайменше 15 млн євро з суми – жінкам та дітям, 5 млн – для організацій, які допомагають приймати українців у Молдові. Перед цим після початку повномасштабної війни, нагадує МЗС, Австрія виділила з цього фонду 17,5 млн євро та надала Україні автомобілі для рятувальних служб, захисне обладнання та пальне.

Багато наших співвітчизників знайшли притулок у цій країні. Австрія надає біженцям з України тимчасовий захист – право перебувати в Австрії не менше 1 року, надається підтримка з житлом та харчуванням. Тимчасовий захист забезпечує доступ до ринку праці.
Надається медична страховка. Діти можуть відвідувати дитячі садки та школи.
флаг венгрии  Допомагає біженцям з України під час війни й Угорщина. З початку російського вторгнення ця країна прийняла майже 400 тис. українських біженців. Нашим громадянам доступна безкоштовна медична допомога протягом півроку після набуття статусу, дітям гарантується безкоштовна дошкільна та шкільна освіта. Крім того, статус біженця в Угорщині дає право претендувати на угорське громадянство вже за три роки життя в країні. Українці, які набули статусу тимчасового захисту в Угорщині, можуть розраховувати на щомісячну фінансову підтримку від держави у розмірі 22,8 тис. форинтів (2 тис. грн), на дитину виплачується 13,7 тис. форинтів (1,2 тис. грн) .
Уряд Угорщини передав Україні 5 вантажівок гуманітарної допомоги через угорську екуменічну службу. Серед речей першої необхідності ліки та спеціалізоване обладнання для невідкладної медичної допомоги. Однак Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина не планує допомагати Україні зброєю і не дозволить транзит військової допомоги від інших союзників через свою територію. «Для Угорщини дуже важливо залишитися поза цієї війни. У той же час Україна – наш друг, вона в біді, а тим, хто в біді, треба надати допомогу», – зазначив Орбан. І вже на початку березня до нас надійшли продукти харчування, засоби гігієни та дитячі товари загальною вартістю 600 млн форинтів (1,58 млн євро).
флаг ДанииЗворушливо ставляться до людей з України, які були змушені залишити своє житло, у спокійній та неконфліктній Данії. Данія збільшила термін безвізу для українців із біометричним закордонним паспортом, який становить 90 днів, ще на 90 днів.
Упродовж півроку громадяни України можуть перебувати на території Данії без оформлення документів.
Що отримують українці у Данії:
-можливість негайного отримання довідки на проживання, що передбачає право на освіту, роботу, соціальні пільги;
- безкоштовне медичне обслуговування;
- відсутність обмежень, пов'язаних з коронавірусом;
- можливість перетину кордону без біометричного закордонного паспорта.

Однак людям з українською ID-карткою або паспортом України у формі книжечки рекомендують мати при перетині кордону супроводжуючого Данії, який може поручитися за них.
Данія надала Україні військову допомогу (що включає зброю та іншу військову техніку) на суму 2 млрд данських крон (близько 290 млн доларів). 23 травня вона повідомила, що поставить Україні пускову установку для протикорабельних ракет Harpoon та ракети для захисту узбережжя. Також Данія відправляє в нашу країну бронетранспортери типу М113, міни та мінометні снаряди. Це допомога просто неоціненна!

Війна триває. Наші друзі обіцяють, що нам допомагатимуть, скільки потрібно і збільшувати свою військову та гуманітарну допомогу! Друзі пізнаються в біді. Євросоюз довів, що він наш надійний партнер та справжній друг. Він наближає нашу перемогу!

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх