arch

Бібліовісті

Календар цікавих свят. Серпень

31 серпня

Всесвітній день блогу

5ee5be9149b0aХоч історія блоггінгу коротка, але сьогодні блоги стали невід'ємною частиною онлайн культури. Заснували подію 2005 року, а дату обрали на честь того, що її векторна ілюстрація у форматі eps8 має вигляд слова "blog" ("блог" з англійської мови).

 


Міжнародний день поінформованності про передозування

Створили його ще 2001 року. Головна його мета - привернути увагу суспільства до актуальності цієї проблеми. Символ кампанії - срібна стрічка.


День їжі на свіжому повітрі в США

Обрали дату не випадково, адже це останній день літа. Хоч погода ще стоїть тепла та сонячна, однак всім зрозуміло, що скоро доведеться попрощатися з літом.


День визнання франшизи

Головна мета цього свята - підвищити обізнанність покупців про придбання товарів в магазинах франшиз. Особливий день створили 2011 року. До нього приурочили багато акцій, знижок та розпродажів.

 

 ***********************************

30 серпня

Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

1111

 

  Викрадення осіб та залякування їхніх родичів - це стратегія терору. 21 грудня 2010 року Генеральна Асамблея ООН підписала резолюцію, якою висловила глибоку стурбованість зростанням кількості людей, яких викрадають в різних країнах світу. Міжнародний день жертв насильницьких зникнень було також встановлено 2010 року.

 


День іграшки-пружинки "Слінки"

Ця іграшка була дуже популярною серед дітей в 1990-х роках. Її називали "пружиною", яка вміє крокувати сходами. Винайшли іграшку випадково. 1943 року випускник університету Пенсильванії інженер Томсон Джеймс, перебуваючи на службі військово-морського флоту США під час Другої світової війни, досліджував роботу гвинтових пружин для підвищення заходів безпеки моряків на кораблі.


День народження електричного порохотяга

Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1901 року англієць Губерт Сесіл Бут запатентував свій новий винахід - порохотяг. Створити новий прилад його надихнув пристрій, за допомогою якого з сидінь здували пил. Губерт подумав, що намагато ефективніше пил не здувати, а саме всмоктувати.


Міжнародний день китової акули

Вони є найбільшими серед представників родини акул, а ще - найбільшими рибами на планеті. Проте, на відміну від своїх родичів, ці хижаки для людини повністю безпечні. Їхньою здобиччю є морський планктон, як у китів.

 

***********************************

29 серпня

День пам'яті захисників України

Пам'ятний день заснував 2019 року президент України Володимир Зеленський. Головна мета - вшанування героїв, які загинули під час Іловайського котла. Вони віддали своє життя для захисту територіальної цілісності і незалежності України.

Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі –дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, на полях соняхів які вже дозріли. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Сонях став символом Дня пам’яті захисників України.

галер

Нині йде страшна повномасштабна війна з росією за свободу і майбутнє українців. Тисячі героїв віддали свої життя. Їхній подвиг не можна забувати. Їхні імена назавжди в наших серцях! Давайте пригадаємо деяких воїнів, життя яких є гордістю для всіх наступних поколінь:

 

Слайд-шоу "Галерея героїв нескореної України".

 

Памятаємо - копияУ пеклі новітньої російсько-української війни постають Герої, чиї імена для наших нащадків стануть символами мужності, відваги та самопожертви заради волі й незалежності України. Про земляків, які пішли в небо і назавжди залишилися в наших серцях, ми розповідаємо у віртуальній екскурсії музеєм АТО ХОБД "Блок-пост пам'яті. Харків". Випуск 2. Небесні вартові Харківщини", присвяченій захисникам з Харкова та Харківської області, які віддали своє життя у боротьбі за Батьківщину.

 

 

Вічна пам'ять Героям!

 

героъв славніДобро завжди перемагає зло, життя перемагає смерть.

Віримо у нашу Перемогу та дякуємо Захисникам, які боронять кордони України. Пропонуємо познайомитись з результатами онлайн-акцій ХОБД, спрямованих на підримку наших захисників та почуття єдності кожного українця:

Інтерактивний плакат “Героїв славні імена”

(акція “Дякуємо захисникам!”, онлайн-флешмоб “Я з України”).

 

Україна - вільна та сильна держава!

Слава Україні!

Героям слава!

 

День міста Донецьк

Перша назва - Юзівка. Її місто отримало на честь засновника поселення, британського підприємця Джона Г'юза. Від 1924 до 1961 року місто називалося Сталіно. А пізніше було перейменовано на Донецьк. Освоєння цих земель почила ще запорізькі козаки. А 1869 року Джон Г'юз почав тут будівництво металургійного заводу.

 

Міжнародний день дії проти ядерних випробувань

Започаткували свято на 64-й сесії Генеральної Асамблеї ООН (2 грудня 2009 року). А вперше відсвяткували подію 2010 року. Дату обрали не випадково - саме 29 серпня 1991 року закрили Семипалатинський ядерний полігон. Головна мета свята - поширити інформацію про загрозу, яку ядерна зброя несе людству.

 

Всесвітній день топлес

Найпопулярніше свято у США. Головна мета - проводити різні заходи з підтримки прав жінки ходити топлес у громадських місцях задля забезпечення гендерної рівності.


День народження мотоцикла

Цей двоколісний транспорт розробили німецькі винахідники Готліб Даймлер та Вільям Майбах 1885 року.

 

 ***********************************

28 серпня

День шахтаря

612a8ff3d0677486489960

 

  Професійне свято припадає на останню неділю серпня. В незалежній Україні воно було затверджене 1993 року за наказом президента Леоніда Кравчука. Праця шахтарів дуже шкідлива для здоров'я, а ще складна та небезпечна.

 

День міста Рівне

Розташовується на північному заході країни та має давню історію. В місті зосереджено багато кінотеатрів, музеїв, унікальних пам'яток, храмів та церков.

 
Книжка на часі
 

ВолиньВолинь: енциклопедія, казка, гра

Що нам відомо про Волинь? Старовинні замки, таємничі підземні лабіринти, зруйновані фортечні стіни, залишки мурів і легенди — легенди про князів і героїв, королів та лицарів, про сміливців та відчайдухів... Хто розбере, що тут правда, що — вигадка? Тепер ти сам, без сторонньої допомоги можеш це зробити. У цій книжці ми зібрали казки та легенди волинян, і водночас — основну інформацію про історію, культуру та життя на Волині в давні часи і до сьогодні.

 


День міста Тернопіль

Релігійний та культурний центр Тернопільської області. Місто заснував 1540 року Ян Тарновський. А перші письмові згадки про Тернопіль датуються 15 квітня 1540 року.

 
Книжка на часі
 

ЗамкиЯгодинська М. О., Строцень Б. С. Замки Тернопільщини

Тернопільщина – унікальний край, розташований на перехресті шляхів із заходу на схід, з півночі на південь. Через те споконвіків він перебував у вирі подій, пов'язаних із європейською історією, зокрема і середньовічною. Саме тому тут було збудоване найбільше замків та фортець і найбільше їх збереглося до наших часів. В книзі розповідається про історію замків, їхню роль у місцевій та європейській історії, наведено нові дані – результати археологічних досліджень, під дещо іншим кутом розглянуто вже відомі факти. І в результаті ви маєте змогу познайомитися з частиною нашої, більш реальної, історії, отримати цікаву інформацію про замки та інші оборонні споруди, розташовані на території Тернопільської області. Видання супроводжується багатим ілюстративним матеріалом.


День краватки-метелика (National Bow Tie Day)

Хто заснував це свято невідомо, але ми знаємо, що сталося це 2007 року. Цього дня можна одягнути краватку-метелик на роботу чи на прогулянку, щоб прикрасити цікавим аксесуаром свій одяг.


Міжнародний день публічного читання коміксів

Свято було вигадане 2010 року Брайаном Гітером та Сарою Мореан, які працювали на сайті альтернативних коміксів Daily Cross Hatch.

 

Успіння Пресвятої Богородиці


У церковному календарі – Успіння Пресвятої Богородиці. Одне з 12 найголовніших церковних свят, яке вшановує дату відходу з життя Пресвятої Діви Марії, матері Ісуса Христа. Вперше свято відсвяткували в Єрусалимі 431 року. Однак тоді більше уваги приділяли не успінню Богоматері, а тому, що вона народила Сина Божого. Свою остаточну назву свято отримало в VI столітті нашої ери

 

 ***********************************

 

27 серпня

День авіації України

image

 

  Цього дня прийнято вітати пілотів цивільних та військових авіатранспортів. Заснували свято 16 серпня 1993 року за наказом президента Леоніда Кравчука. Цікавий факт: стюардеси та пілоти зазвичай взувають у політ взуттяна розмір більше.

 

Пресвипуск до Дня авіації від ГУС у Харківській області

 

Книжка на часі
 

літакиРужичка О. Історія літаків

З давніх-давен люди дивилися в небо і мріяли побачити світ із висоти пташиного польоту. І якби не сміливці, які намагалися це зробити, ми б донині заздрили птахам. Протягом століть, від часів перших експериментів з крилами, люди вдосконалювали свої винаходи. Людство пройшло шлях від планерів, які могли триматися в повітрі лише кілька хвилин, до ультрасучасних надзвукових реактивних літаків. Це довга історія, але зі щасливим кінцем.

 


День українського сала

Сало вважається національним продуктом в Україні. Його можна знайти практично в кожній оселі. Цей продукт не лише смачний, але й дуже корисний. У його складі містяться вітаміни (А, Е, D, F) та селен. А однією з найважливіших складових вважається арахідонова кислота - вона стимулює роботу серцевого м'яза, мозку, покращує роботу нирок.


Міжнародний день боксу

Свято було створене, щоб вшанувати важку працю самих спортсменів та їхніх тренерів. Також воно допомагає популяризувати даний вид спорту серед населення.


День далекобійника

Це неофіційне свято, але ви можете привітати друзів, знайомих чи родичів, які займаються цією нелегкою працею. Роботодавці цього дня часто влаштовують корпоративні заходи, на яких нагороджують кращих працівників.


Міжнародна ніч кажанів

Кажани - одні з найбільш незвичних ссавців на планеті. Завдяки особливій будові тіла вони можуть літати, а їхні крила підтримуються сильно розвиненими та довгими передніми кінцівками. Незвичайне свято було засноване 1997 року, а головною його метою є звернення уваги людства на проблеми кажанів.


Всесвітній день прощення

Свято було запроваджене для того, щоб якомога більше людей зрозуміло, наскільки важливо прощати. Майже у всіх релігіях світу прощення є одним з основних постулатів. В християнстві вміння прощати є важливою рисою характеру вірянина. Церква вважає, що Бог - першоджерело прощення, яке через страждання Ісуса Христа може отримани грішник, якщо щиро розкається.


Міжнародний день лотереї

Поняття "лотерея" прийшло до нас з фінської мови. Слово, від якого воно пішло, звучить "hlot" та означає "жереб". Лотерея існує вже дуже давно. А широке розповсюдження у Європі вона отримала в кінці XV століття.

 

***********************************

26 серпня

Всесвітній день собаки

fonstola.ru-208482-e1479732431441Ініціатором створення свята стала американка Коллін Пейдж. Вона є провідною спеціалісткою з поведінки тварин та авторкою книг, експерткою сайту DogTime.com і журналу Ok!. Засновано це свято було 2004 року. Дату жінка обрала не випадково, адже саме цього дня в її сім'ї з'явився новий член - собака Шелті. Домашнього улюбленця Коллін взяла з притулку. Тоді їй було всього 10 років. Однак саме Шелті допомогла дівчинці зрозуміти, яке її покликання в житті.


Всесвітній день нарциса (World Daffodil Day)

Він завжди припадає на четверту п'ятницю останнього літнього місяця. Однак присвячена подія не квітам, а боротьбі з раком. Адже саме нарциси вже багато років використовуються як символи цієї страшної хвороби. Нарциси розквітають навесні і разом з ними з'являються нові надії. Тому 1950 року ракові спільноти почали використовувати квітку як символ надії на видужування. Цього дня проводиться збирання коштів для світових онкологічних організацій, щоб допомогти хворим на рак.

***********************************

25 серпня

День народження операційної системи Linux

Tux.svgЦя ОС стала символом всього програмного забезпечення з відкритим кодом. Починалося все як студентський проєкт студента з університету Хельсінкі Лінуса Торвальда. Він працював на комп'ютері, на якому була встановлена Unix-подібна операційна система SunOS. Вона йому настільки подобалася, що він мріяв мати таку саму на своєму домашньому ПК. Однак подібної операційної системи не існувало. А тому майбутній комп'ютерний геній вирішив знайти шляхи для її створення. Лінус почав писати власний продукт. Спочатку Торвальд не мріяв виводити своє творіння на світову сцену, більше сприймав роботу як хобі. 25 серпня 1991 року він закінчив створювати власну ОС. Назву він створив, взявши своє ім'я та Unix, на основі якої і була створена операційна система.

День поцілунку примирення (National Kiss and Make Up Day)

Заснувала це свято американка Жаклін Мілгейт разом з Національним днем примирення (святкується 2 квітня). Ця подія - гарний привід закінчити сварку та налагодити стосунки з рідними людьми.


День народження бляшанки

Хоч може здатися, що це несерйозне свято, однак цей винахід подарував людству нові можливості. Бляшанка - ідеальна ємність для тривалого зберігання продуктів. В них можна зберігати рибні, м'ясні, овочеві та фруктові страви.

 

***********************************

24 серпня

День Незалежності України

4675 

  Саме 24 серпня 1991 року в залі українського парламенту ухвалили Акт проголошення незалежності України. З того часу цей день став надважливим для кожного українця. Особливо сьогодні, коли ворог намагається позбавити нас найдорожчого - волі, свободи, життя та суверенітету.
Українці століттями боролися за відродження власної держави після занепаду Київської Русі та поглинання Галицько-Волинської держави Польським королівством і Великим князівством Литовським. Повстання козаків та селян, національно-визвольна війна на чолі з Богданом Хмельницьким - трагічні сторінки історії України, які, на жаль, не стали початком її незалежності.
На початку XX століття українці отримали свій шанс на суверенність, коли через революції та світову війну європейські держави ослабли. Однак в той час суспільству та політичним силам дуже бракувало єдності. А через громадянську війну та події, що сталися 1917 року, цей розкол ще більше поглибився. Зрештою деякий час західні області сучасної України перебували у складі Угорщини, Румунії, Польщі та Чехії. А інша частина - Російської імперії. В грудні 1922 року більшовики захопили владу та був створений Радянський Союз. Як і інші республіки УРСР мала лише формальний суверенітет.

В кінці 1980-х років ситуація почала змінюватися. Радянська імперія занепадала. Переломним виявився 1990 рік, коли в червні українські парламентарі почали працювати над Декларацією про державний суверенітет. Ухвалили її 16 липня 1990 року.

24 серпня 1991 року Олександр Мороз, Леонід Кравчук та Ігор Юхновський виступили на терміновому зібранні українського парламенту. Увечері було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Пізніше Леонід Кравчук став ініціатором Всеукраїнського референдуму. 1 грудня 1991 року відбулося голосування, яке показало, що понад 90% українців висловлюють згоду з Актом. Після цього Україна почала отримувати визнання інших держав світу.

 

Незалежні. Єдині. Вільні хроніки спротиву та Перемоги. До Дня Незалежності України - копияОсновні події, що сформували та зміцнили Україну як вільну та незалежну державу, нагадає історичний репортаж «Незалежні. Єдині. Вільні: хроніки спротиву та Перемоги».

 

 

 

 
Книжка на часі
 
Брати Капранови. Мальована історія Незалежності України
 
 
Історію країни від давніх часів і до сьогодні можна дізнатися з чудової книжки братів Капранових для дітей та дорослих – "Мальована історія Незалежності України". Презентацію видання дивіться за посиланням.

 

 

 

  

Міжнародний день проти нетерпимості, дискримінації та насильства, заснованого на музичній перевазі, способі життя і дрес-коді

Започаткувала його Сильвія Ланкастер після того, як у Россендейлі (Англія) її дочку Софі та хлопця дівчини побили насмерть за те, що вони належали до субкультури "готів".

 

День Везувію

Саме цього дня 79 року нашої ери сталося одне з найбільших вивержень цього вулкану. Тоді під шаром пемзи та попелу загинуло понад 3000 осіб. Також були повністю знищені міста Помпеї, Стабії та Геркуланум.
Міжнародний день дивної музики. Започаткував свято 1998 року композитор та музикант з Нью-Йорку Патрік Грант. Тоді він займався просуванням нового альбому Fields Amaze. Дату обрав не випадково, адже саме цього дня народився батько його дівчини, який для Гранта став своєрідним наставником.


День народження картопляних чипсів

Саме цього дня 1853 року була приготовлена пераша порція популярної сьогодні страви. Сталося це через обурення темношкірого шеф-повара ресторану Джорджа Крума. Коли до закладу зайшов магнат Корнеліус Вандербільт та поскаржився на недостатньо тонко нарізану картоплю, Крум зробив шматочки надзвичайно тонкими. Цікаво, що страва сподобалася Вандербільту, після чого її почали готувати в ресторані постійно.

 

***********************************   

23 серпня

День Державного Прапора України

5f42c885bd27e895607083Державний прапор - річ, яка поєднує в себе історію, духовність та політику країни. Для кожної нації в світі він є способом представити себе в світі. Прапор демонструє незалежність країни та її особливе місце серед інших держав світу. А всередині України національний стяг є символом, який в тяжкі часи об'єднує людей.
На прапорі Київської Русі довгий час переважали білі та червоні кольори. Свідчення про це можна знайти в "Своло о полку Ігоревім". А ось після становлення християнства почали переважати сині та жовті. Однак тоді єдиного прапора не існувало - кожен князь мав своє знамено. Лише в XIII-XIV століттях на теренах сучасної України з'явилися чотирикутні прапори з вільним кінцем у вигляді клину, де поєднувалися жовті та блакитні барви. Як засвідчують літописці у бою під польським селом Грюнвальд 1410 року українське військо використовувало такий прапор.

Пропонуємо переглянути історичний часопис "Наш стяг у золоті й блакиті",  який познайомить з історією та традиціями цього свята.

 


День міста Харків

 

872Це одне з найбільших міст України, яке розташовується у східній частині держави. Харків здавна є медичним, промисловим, науковим, політичним, культурним центром регіону. 2019 року місто увійшло до п'ятірки українських міст, які є найкомфортнішими для проживання за світовим рейтингом індексу якості життя Numbeo. На жаль, від 24 лютого 2022 року Харків, як і велика кількість інших міст та сіл України, піддаються постійним атакам та бомбардуванням зі сторони Росії.


Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму

Дата була створена, щоб нагадувати світовій громаді про страшну подію, яка сталася 1939 року. А саме - підписання пакту Молотова-Ріббентропа. Цей документ, на думку істориків, можна назвати злочинною угодою між Гітлером та Сталіним, яка і запустила механізм Другої світової війни.
Міжнародний день пам'яті жертв работорговлі та її ліквідації. Подію запропонувала встановити виконавча рада ЮНЕСКО на своїй 150-й сесії. Саме цього дня 1791 року у Сан-Домінго та на Гаїті (нині - Домініканська республіка) відбулося повстання рабів, яке стало початком ліквідації работоргівлі в різних частинах світу.

 

***********************************   

22 серпня

День пам’яті працівників органів внутрішніх справ,
які загинули при виконанні службових обов’язків.

db7ba6e2-db36-4a0a-b815-1d01958f2975.w640

 

 Подія відбувається щорічно від 1996 року. Урочисті заходи включають в себе пам'ятні реквієми, покладання квітів до меморіалів та відкриття нових пам'ятних плит тим людям, які віддали своє життя у боротьбі проти злочинності.

 


Міжнародний день пам’яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань

Дату встановила Генеральна Асамблея ООН, а всі держави підтвердили своє засудження терористичних актів, насильницьких дій, екстремізму, які, на жаль, і досі відбуваються у різних частинах світу. Люди потерпали і надалі потерпають лише тому, що належать до іншого віросповідання.


Всесвітній день рослинного молока

Свято з'явилося зовсім нещодавно - 2017 року. Запропонували його у противагу Дню молока, підкреслити переваги та перспективи рослинного молока. Ідею створив захисник з прав тварин, співзасновник медіа-організації Plant Based News та видатний активіст Роббі Локі за участю Міжнародної організації з інформування про продукти харчування ProVeg.

 

***********************************   

21 серпня

Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму

300766161 394262016157527 4404057635213544237 nДату 2017 року затвердила Генеральна Асамблея ООН. Цього дня згадують всіх людей, які загинули чи постраждали від тероризму. Терористичні акти не можна виправдовувати, адже вони є тяжкими злочинами. Від 24 лютого 2022 року російські окупанти не раз здійснювали терористичні атаки на українські міста та села, вбивали невинних людей, катували дітей. Повернутися до нормального життя жертви терористів можуть лише після довготривалої психологічної підтримки та реабілітації.

 


День міста Луцьк

Розташовується це місто у Волинській області України. Свято припадає на третю неділю серпня. Луцьк, за історичними джерелами, був заснований дулібами у VII столітті. Хоча існує ще одна думка, що його заснував Володимир Великий близько 1000 року. Історикам відомо, що уже 1085 року Луцьк мав міцні укріплення та міг протистояти осаді з боку Болеслава Хороброго.


Всесвітній день медоносних бджіл

Свято найбільше популярне у США. Щороку воно припадає на третю неділю останнього літнього місяця. Раніше воно носило назву Національний день розповсюдження інформації про медоносних бджіл. Тоді свято святкували в четверту неділю серпня. Вперше святкування провела група бджолярів, яка 2008 року подала до Міністерства сільського господарства США петицію про бджолярство та медоносних бджіл.

 
Книжка на часі

 

img 45098Джоанна Коул. Чарівний шкільний автобус у вулику

Цікавий і дотепний комікс про фантастичну екскурсію американських школярів, що розкриває дітям чимало таємниць з природознавства. Це – одна з книжок надзвичайно популярної серії, перекладеної багатьма мовами світу. Читачі дізнаються хто такі комахи, які вони мають ознаки, побувають на квітці, у вулику, познайомляться з життям його дз-з-з-з-вінких мешканців.

 

 

День поета

Свято було засноване 1994 року Вільямом Сихгартом. Він є британським філантропом, видавцем та підприємцем. Цього дня відбувається нагородження поетів. Заснування свята Вільям пояснив тим, що у світі є дуже багато поетів, які залишаються невизнаними. Головна мета події - показати талановитих людей та більше розповісти про їхню творчість.


День без косметики і макіяжу

До святкування цього свята приєднується велика кількість жінок, які впевнені, що вони красиві і без макіяжу, а природня краса дуже важлива. Головна мета свята - показати, що себе потрібно любити у будь-якому вигляді.

 

***********************************   

20 серпня

Всесвітній день безпритульних тварин

2bespritulnitvariniЩороку припадає на третю суботу серпня. Головна мета свята - привернути увагу людей та громадських організацій до тих труднощів, з якими стикаються собаки, кішки і інші домашні тваринки, які залишилися без домівки. Ця проблема носить глобальний характер. В Україні питання безпритульних тварин також сильно поширене.

 
Книжка на часі
 
cover 432 47Люсі Деніелс. Котик-безхатько

Після переїзду до бабусі Амелія почувається самотньою. Вона сумує за великим містом і друзями, аж доки не потрапляє до «Ковчега» — місцевої ветеринарної клініки. Невже нарешті здійсниться найзаповітніша мрія дівчинки — допомагати лікарям рятувати тварин? Та спершу Амелія має довести, що достатньо відповідальна для такої справи. Разом зі своїм новим другом Семом вона мусить знайти маму новонароджених кошенят. І часу в них зовсім обмаль…


Міжнародний день медичного транспорту

Історія його починається ще за часів Першої світової війни. Тоді спеціальні польові автомобілі доставляли у госпіталі поранених солдат. Швидко медичний транспорт став невід'ємною частиною життя людини. В той час за доставляння хворих відповідали санітари. Сьогодні їхні задачі розширилися. Вони надають невідкладну медичну допомогу на місці та забезпечують розвадання ліків пацієнтам.


Всесвітній день ліні

Це свято всіх людей, які не дуже поспішають до роботи. Можна влаштувати для себе справжню міні-відпустку і нічого не робити. Хоч це і неофіційне свято, однак воно стало досить популярним серед мешканців всіх куточків Землі. Заснували цей день у Колумбії, в промисловому місті Ітагуі, де живе понад 200 тисяч людей. Ініціативу запровадили 1984 року.


День ресторану у серпні

Проводиться це свято раз у сезон (лютий, травень, серпень та листопад) і припадає останнього літнього місяця на третю суботу. Цього дня в різних куточках світу відкриваються одноденні ресторани. Це можна робити будь-де: в офісі, вдома чи просто на вулиці. Ідея святкування з'явилася 2011 року у Фінляндії.


Міжнародний день геокешинга (International Geocaching Day)

Геокешингом називають туристичну гру з використанням GPS. Головна мета - знайти схови, які створили інші учасники. Грати можна гуртом або поодинці. Існує також сімейний варіант гри. Деякі гравці роблять схови та визначають його GPS-координати, а потім повідомляють їх в інтернеті. Знаючи ці координати, інші учасники гри починають пошуки. Для цього використовують GPS-приймачі.

***********************************  

19 серпня

 

preobrazhenie 01У церковному календарі – Преображення Господнє. Це визначне християнське свято, яке почали святкувати ще в IV столітті. в Церкві воно вважається одним з найважливіших після Дванадесятих свят. Преображення Ісуса Христа згадує ті сторінки з життя Сина Божого, коли він разом з трьома учнями (Яковом, Іваном та Петром) пішов на гору Фавор. Там після довгої молитви його постать преобразилася та почала світитися. Цю мить побачили і його учні.


201708190000001150

  А в народі називають Яблучний Спас. До цього часу вже достигають яблука, які обов'язково освячують в церкві. Наші предки вірили, що до цього часу молоді яблука не можна їсти. Часто в день Яблучного Спасу проводять ярмарки.

 

День пасічника України

Саме в цей час бджолярі починають підготовлення вуликів до зими. А ще день співпадає з Яблучним Спасом, коли в храмах освячують яблука та мед. Свято було запроваджене президентом Леонідом Кучмою 1997 року.


Всесвітній день гуманітарної допомоги

Свято було створене за ініціативою ООН та за участі Всесвітньої організації охорони здоров'я. День створили в пам'ять Спеціального генсека ООН Сержіу ді Меллу, який разом зі своїми колегами перебував у штаб-квартирі організації під час бомбардування Ірака і загинув там.
День поштової марки. У XX столітті захоплення колекціонуванням поштових марок охопило багатьох людей з різних куточків світу. Свято було створене Міжнародною філателістичною федерацією 1936 року.


Всесвітній день орангутанга

У перекладі з малайзійської слово "орангутанг" означає "лісова людина". Вони мешкають лише на островах Борнео та Суматра в Азії та є єдиними людиноподібними мавпами.

Всесвітній день фотографії

Свято заснували 19 серпня 2009 року за ініціативою австралійського фотографа Корскі Ара. Вперше його відсвяткували 2010 року. Дату обрали не випадково, адже майже 200 років тому в технічному прогресі відбувся новий прорив, коли Луї Дагер винайшов та запатентував засіб для отримання дагеротипних відбитків.

День міста Коломия

Це чудове місто розташоване в Івано-Франківській області, воно славиться своєю цікавою архітектурою та культурою. А ще - це одне з найстаровинніших міст України. Його історія почалася понад семи століть тому.

Міжнародний день банта

Такий модний аксесуар здатний прикрасити зачіску, вечірку, сувенір або сукню. Протягом століть він змінював своє форму та дизайн. Цікаво, що раніше банти носили чоловіки.

*********************************** 

 

18 серпня 

День "Ніколи не здавайся"

12

 

 Хоч це і неофіційне свято, однак воно призване нагадати людині, що вона може досягнути успіху в будь-яких починаннях, якщо не буде здаватися.

 

День протизаплідних засобів

Головна мета свята - поінформувати суспільство про важливість протизаплідних засобів у боротьбі з ранньою вагітністю та різноманітних захворювань, які передаються статевим шляхом.


День поганої поезії

Заснували це свято відомі творці інших цікавих подій - Рут та Томас Рой з компанії Wellcat Holidays. Колись Томас почав придумувати різні події, щоб принести в повсякденне життя трішки гумору. Тепер він робить це разом зі своєю дружиною.


День відкриття гелію

Сталося це в середині XIX століття. Свято створили, щоб підкреслити важливу роль цього хімічного елементу в нашому житті.

 

*********************************** 

17 серпня

Міжнародний день чорного кота

1655614843 3-flomaster-club-p-kartina-chernii-kot-krasivo-3

 

 Довгий час коти чорного забарвлення потерпали від несправедливого ставлення. Їх утотожнювали з невдачами та чорною магією.

 

 

 Пригоди у світі ПЛЮСПЛЮС. Про чорного кота

Жив у країні ПЛЮСПЛЮС один нещасний кіт. Всі його цуралися й проганяли тільки тому, що він був чорним. Чи насправді чорні коти приносять нещастя, чи все це тільки забобони?

День картоплі

Це свято популярне в США, де вирішили вшанувати одну з найвідоміших овочевих культур світу. Тут з картоплі готують чимало страв. Лише ними можна спокійно харчуватися місяць, не відчуваючи голоду чи дефіциту поживних речовин.


День магазинів секонд хенд

Хоча б одну річ з секонд-хенду має 70% людей з усього світу. Ці товари стають популярними через невисоку вартість. Але покупців приваблює не лише економія, але й можливість знайти дійсно антикварні речі.

 

***********************************  

16 серпня

Всесвітній день повітряних зміїв

povitzmij

 

  Це найстаріші з відомих літальних апаратів. Протягом тисячоліть їх використовували люди, щоб доставляти повідомлення, задобрювати богів, прогнозувати погоду тощо.

 

День "Справжнє кохання назавжди"

Романтичне свято, яке, хоч і має неофіційний характер, проте відрізняється популярністю в усьому світі. Не забудьте привітати свою половинку та подарувати їй теплі слова.


Міжнародний день "Помахайте в камеру спостереження"

Достеменно не відомо, коли і за яких обставин було створене це цікаве свято.

День чоловічої краси

Ще одна назва цього свята - День догляду за собою для чоловіків. Вперше свято створили в США 2007 року. Ініціатором виступила компанія American Crew, яка виготовляє та продає засоби догляду для чоловіків.

*********************************** 
 
15 серпня
 
День археолога


00Професійне свято в Україні святкується на офіційному рівні, адже важка праця археологів відіграє важливу роль. Ще XVII століттям датують в Україні перші археологічні розкопки. Тоді митрополит Київський та Галицький Петро Могила наказав розпочати розкопки зруйнованої під час татаро-монгольської навали Десятинної Церкви та відбудувати її.

 
*********************************** 
 
14 серпня

День народження месенджера "Telegram"


1645768627Саме цього дня 2013 року було запущено месенджер для смартфонів, планшетів та персональних комп'ютерів, який дозволяє обмінюватися голосовими, текстовими та відеоповідомленнями, надсилати наліпки, стікери, фотографії, файли тощо.

 

Всесвітній день ящірки

Історія виникнення цього свята невідома, однак існує думка, що ініціатором виступила група любителів дикої природи, герпетологів та вчених.

День працівників ветеринарної медицини


Свято було створено указом президента України 2001 року. Слово "ветеринар" має латинське походження. Цікаво, що перша ветеринарна школа з'явилася у XVIII столітті в Франції.

День працівників будівельної галузі


Припадає щороку на другу неділю серпня. Це професійне свято не лише робочих, але й усіх працівників будівельної промисловості.

Маковія або Медовий Спас


Одне з трьох літніх свят, яке святкують на честь Ісуса Христа. Було відоме ще у IX столітті нашої ери. Започаткували його в Константинополі, а вже дуже скоро воно поширилося на інші країни. В Київській Русі Маковія було одним з найпопулярніших та найшанованіших свят.

 

***********************************   

 
13 серпня
 
Всесвітній день шульги (Міжнародний день шульг)

6c3c4454c7862e783853778a5f02d319
 
 
  Шульга - людина, яка використовує ліву руку замість правої руки. Саме такі люди стали ініціаторами свята, щоб привернути увагу до своєї особливості. Також цей день потрібен, щоб спонукати виробників товарів виготовляти варіанти продукції, які будуть комфортними для використання шульгами.
 
 
1899 – американський винахідник Вільям Грей отримав патент на телефон-автомат.

1942 – в Нью-Йорку виходить мультфільм Волта Діснея “Бембі”.
 
Книжка на часі
 
6780147 1Бембі. Магічна колекція

"Бембі" - найзнаменитіший твір австрійського письменника Фелікса Зальтена. Роман був опублікований в 1923 році і відразу ж запав в душу читачам не лише на батьківщині письменника, але і у всьому світі.
Історія розповідає про життя лісового оленяти Бембі, про його дорослішання і перетворення з боязкого малюка у величного і мудрого короля лісу.

Ця добра книга нікого не залишить байдужим.

  

*********************************** 

12 серпня

Міжнародний день молоді та День молоді в Україні


maxresdefaultМіжнародний день молоді було затверджено на початку зими 1999 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН та Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді (провели у Лісабоні 1998 року). Вперше його відсвяткували 2000 року. В Україні за наказом президента Володимира Зеленського 1 січня 2022 року об'єднали святкування Дня молоді з міжнародним святом.


День середньої дитини (Middle Child’s Day)


Запровадила свято Елізабет Вокер 1986 року. Головна мета - подарувати трішки більше заслуженої уваги середнім дітям, про яких часто забувають.


День вінілових платівок


Ініціатором запровадження такого цікавого свята стала некомерційна американська компанія, яка займається збиранням вінілових носіїв звуку.


Всесвітній день слонів


Заснували свято 12 серпня 2012 року за ініціативою жительки Канади Патриції Сімс у співпраці з Фондом реінтродукції слонів Таїланду. Від цього часу Патриція Сімс продовжує очолювати цей день.

 

*********************************** 

11 серпня

День пісочниці


12 main-v1583945937

  Особливе дитяче свято, головна мета якого показати, що пісочниця - важливий елемент гри для кожної дитини. В піску діти можуть створювати різні форми, будувати замки. А це допомагає розвиватися.

 

 

Топ 18 ігор з піском. Граємо вдома

Книжка на часі
 

000056629Шик Л.А. Пісочна терапія в роботі з дошкільниками

До вашої уваги пропонуються основні технології пісочної терапії в роботі з дітьми, загальні принципи взаємодії дитини і дорослого під час ігор із піском, правила та умови гри в пісочниці, орієнтовні ігри-заняття для дітей різних вікових груп.
Ця книга адресована педагогам, психологам і батькам, зацікавленим у комплексному й гармонічному розвитку дитини за допомогою ігор їх піском, що надають безліч можливостей для творчо орієнтованого вихователя. Навчальні, коригувальні, розвивальні ігри з піском можуть бути найрізноманітнішими, але вони є корисними для дитини.

 

 

День кінетичного піску

Свято було створено 2020 року провідною компанією, яка виготовляє різні дитячі іграшки, Spin Master. Кінетичний пісок - чарівне і пластичне видовище, яке не залишить жодну дитину байдужою. Головна відмінність цієї іграшки в тому, що вона може прилипати до волосся та шкіри.

*********************************** 

 

10 серпня

Всесвітній день каліграфії


komplekt-propisi-z-kalgraf-brash-penom-pentel-color-brush-68402229540568 small11

 

  Каліграфія - мистецтво письма. Сьогодні її використовують в різних дизайнерських концепціях для просування та реклами. Однак виник термін дуже давно. Ще понад 5 тисячоліть тому в Месопотамії.

 

Всесвітній день лева

Головна мета свята - поширити інформацію про ті проблеми, з якими стикаються представники цього виду та запропонувати шляхи їхнього вирішення.

 

Книжка на часі
 

ch899001u ch899006rhowtohide 84kh54 6oblozhkiseriiukr3 stranitsa 1 1Гелен Стівенс. Як сховати Лева?

Лев просто прийшов в місто, щоб купити собі капелюх, а в результаті – довелося тікати від розлюченого натовпу. Добре хоч маленька Іріс зовсім не боїться лева. Вона готова заховати його у себе вдома від всіх … навіть від мами з татом. Але що буде, якщо лева помітять? Вони зайшли до батьківського дому, аби Іріс могла належним чином заховати лева. Вони мусили поводитися тихо, оскільки мамі й татові ідея тримати вдома лева могла бути не до вподоби.

 

Міжнародний день біодизеля

Дата свята була підібрана не випадково. Саме цього дня 1893 року почав працювати двигун, який заправили арахісовим маслом. Головна мета події - привернути увагу людей до розв'язання проблеми забруднення навколишнього середовища шляхом використання екологічного палива.

Міжнародний день влогінга


Влог - самостійний вид інтернет-мистецтва, який характеризується відсутністю шаблонів і підготовки. Зазвичай автори влогів показують, як вони проводять свої дні, що роблять і куди ходять.

*********************************** 

9 серпня

Всесвітній день книголюбів

117765205 287092115925447 6101387205170854371 n

 

 Свято було створене та запроваджене в США та спочатку було неофіційним. Воно носило назву День книголюбів (Book Lovers Day), однак згодом зацікавленність в ньому зросла.

 

 

Книжка на часі
 

Дональдсон. СлідчаДжулія Дональдсон. Слідча Неллі та книжковий злодій

У Пітерового собаки чудовий нюх. Але Неллі має й інші таланти — щопонеділка вона разом із Пітером приходить до школи і слухає, як діти читають. Хто ж, як не Неллі, прийде на допомогу, коли одного ранку виявиться, що всі книжки зникли зі школи! Хто міг їх забрати? І навіщо? Слідча Неллі готова все рознюхати…

 

Міжнародний день корінних народів світу

Свято було започатковане 1994 року Генеральною Асамблеєю ООН на честь першого засідання з питаннящодо корінних народів (відбулося 1982 року). Головна мета - показати прагнення міжнародної спільноти зберегти права та культуру корінних народів певної території.

Міжнародний день коворкінгу

Коворкінг - явище, яке дуже корисне для підвищення ефективності праці. Хоч це і офіційне міжнародне свято, однак жодних особливих заходів не проводиться.

День пам'яті трагедії Нагасакі в Японії

Цього дня збройні сили США здійснили ядерну атаку міста Нагасакі (Японія). Було скинуло ядерну бомбу "Товстун".

  ***********************************

8 серпня

День військ зв'язку Збройних сил України

298037896 468866625249694 3191625917334437914 n

 

  З'явилося це професійне свято 2000 року після підписання президентом відповідного указу. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1920 року почали підготовку майбутніх спеціалістів зв'язку. В Києві на основі колишнього Юнкерського училища Констянтинівки відкрили військово-інженерні курси.

 

Всесвітній день кішок

Його створили з метою привернути увагу суспільства до важливості кішки в житті людини. Також в цей день часто піднімають запитання про проблеми домашніх тварин.

День "Щастя є!" (Happiness Happens Day)

Був створений за ініціативою Таємного суспільства щасливих людей від 1999 року. Його девіз: "Зізнайтеся, що у вас щасливий день". Дату обрали не випадково. Саме цього дня до суспільства приєднався перший учасник.

Міжнародний день альпінізму

Свято всіх тих, хто не боїться підкорити вершину. Заснували його на честь підкорення найвищого піка Альп, Монблану (висота 4810 метрів). Зробив це альпініст та лікар за професією Мішель-Габріель Паккард разом з провідником Жаком Бальмою.

Міжнародний день нескінченності

Свято заснував Жан-П'єр Аді Феньо - філософ, поет, письменник-фантаст та журналіст. Популярності він набув 1987 року як філософ, коли працював на вулиці як "перший безкоштовний радник в Нью-Йорку".

Міжнародний день офтальмології

Професійне свято лікарів-офтальмологів. Проводиться від 2004 року.

 

 ***********************************

7 серпня

День Повітряних сил Збройних сил України


Screenshot 1

 Перша неділя серпня стала офіційним святом Повітряних сил ЗСУ від 2007 року. Святкування було встановлено президентом в день скасування дня Військ Протиповітряної оборони.

 

 

 День сестер


Це неофіційне свято, однак воно є додатковим нагадуванням про особливу цінність родинних відносин. Сестрам найчастіше довіряють таємниці, які більше не можна відкрити нікому.

Міжнародний день прощення

Свято щороку припадає на першу неділю серпня. Започаткував його Роберт В. Плат з Каліфорнії. Він закликав цього дня простит всіх людей та себе самого, щоб зцілити душу від ненависті, образи, зради.

День професійного спікера

Свято було запроваджене з метою об'єднання всіх людей, які виходять на сцену та не бояться говорити про важливі речі, інформують, навчають та розповсюджують інформацію.

 

***********************************

6 серпня

Міжнародний день близнюків

блезняшки
 

  Цього дня заведено вітати двійнят, трійнят тощо. Свято було створено ще 1976 року. Заснувала його група жителів міста Твінсбург, що в штаті Огайо, під керівництвом Арі Хілера та Рея Дерсінга.

 

 

 

Книжка на часі
 

img810 2

 

 Джеремі Стронг. Канікули з близнятами

А чи знаєте ви, хто така Василина-Капустина? А який стосунок має чубатий кінь до курчат? А хто переможе в двобої – коза чи велетенський пес? А як готувати кроликів до кролячих перегонів? Ні? То мерщій беріться читати нову книжку про пригоди Ніколаса та його невгамовної сімейки.

 

 

 


Міжнародний день блюзу


Щороку припадає на першу суботу серпня. Має за мету об'єднати всіх прихильників цього жанру музики. Блюз - жанр інструментального та вокального музичного мистецтва, який головним чином належить до джазу.


Міжнародний день алопеції


Також щороку припадає на першу суботу серпня. З латинської мови термін "алопеція" перекладається як "облисіння". Це патологічне випадіння волосся, яке призводить до повного або часткового зникнення його на голові чи інших ділянках тіла.


Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї (День Хіросіми)


Саме цього дня 1945 року на місто Хіросіма була скинута ядерна бомба Little Boy. Через вибух миттєво загинуло близько 80 тисяч людей та ще понад 12 тисяч зникло безвісти. Переважна більшість з них була мирними громадянами.


Міжнародний день "Лікарі світу за мир"


Має за мету об'днати всіх лікарів світу з закликами проти воєн, пролиття крові, різних збройних конфліктів. Подія була запроваджена організацією "Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі". 6 серпня прийнято вшановувати хвилиною мовчання всіх тих, хто загинув через військові конфлікти.

 ***********************************

5 серпня

Міжнародний день світлофора

Без названияСучасний світлофор був створений 1920 року американськими конструкторами та винахідниками Харрісом та Поттсом. В Україні перші світлофори почали встановлювати у 30-х роках XX століття.

 

Презентація "Безпека руху - це життя"

Книжка на часі

s901098u-400-552Каспарова Ю.В. Безпека для зайченят, дівчаток та хлопченят

Як навчити дитину правилам безпеки у будинку та на вулиці? Як допомогти засвоїти правила без нудних моралей? Чи можливо розповісти маленькому непосиді про небезпеку, не налякавши його, а навчивши цю небезпеку запобігати? Всі ці непрості завдання допоможе вирішити книга. Адже її герої - непосидючі зайченята - так схожі на наших малюків!

Слухаючи історії, виконуючи завдання, ваш маленький шустрик:

  • дізнається про те, що може бути небезпечним;
  • засвоїть правила дорожнього руху;
  • познайомиться з основами безпеки у будинку, на прогулянці, на відпочинку;
  • навчиться грамотно поводитися в різних ситуаціях.

 


Всесвітній день устриць

Вперше свято відсвяткували в США. Там воно носить національний характер. Зараз устриці - справжній делікатес. Але у XVI-XVII століттях у Великій Британії та Франції вони вважалися їжею бідняків. Пізніше в Італії дізналися про те, що устриці - афродизіак.


День свіжого дихання

Неприємний запах з роту - це соціальна проблема, про яку потрібно знати кожному. Понад 50% бактерій, які можна знайти в роті у людини, викликають його. Також причиною може бути деяка їжа чи напої. Вранці та ввечері важливо чистити зуби, а ще користуватися ополіскувачем.


День спідньої білизни

Свято зародилося в США за ініціативи компанії Freshair, яка продає спідню білизну. 2013 року у Нью-Йорку вона організувала цікавий марафон, щоб побити світовий рекорд Гіннеса - зібрати в одному місці найбільшу кількість людей в одній спідній білизні.


Міжнародний день пива

Щороку свято припадає на першу п'ятницю останнього літнього місяця. Поки що воно не має офіційного статуса. Ідея святкувати таке цікаве свято належить власнику бару з США Джессу Авшаломову. Таким чином він вирішив збільшити кількість гостей в своєму закладі.

 ***********************************

4 серпня

Міжнародний день димчастого леопарда

Lazy Clouded Leopard NashvilleZoo

 

  Основна мета свята - збільшити обізнаність людства про цей вид ссавців. Запровадили подію працівники Парку диких тварин Хаулеттс в Кенті (Великобританія). А саме - Ден Кемп та Лорен Амос. Вперше свято відсвяткували 2018 року.


День народження шампанського

Неофіційне свято, популярне серед всіх шанувальників цього напою. Історія шампанського починається в абатстві Отвільєр, де монах отець П'єр Періньйон часто експериментував над створенням нових видів вин. 4 серпня 1668 року він запропонував своїм братам-абатам спробувати новий напій - вино з бульбашками та легкою сріблястою піною.

 ***********************************

3 серпня

Всесвітній день кавуна


Дату для святкування обрали не випадково. Адже саме на початку DGR7N9jVwAAj rxсерпня спостерігається пік збирання цієї смачної та соковитої ягоди. Достеменно невідомо хто, коли і як запровадив цю цікаву подію. Проте загальновизнаним вважається факт, що День кавуна вперше з'явився в США. Жодна літня вечірка чи пікнік в цій країні не обходиться без кавуна. Цікавий факт: батьківщиною цієї ягоди є Південна Африка. З давніх пір кавуни вирощують в Намібії, Південно-Африканській республіці, Ботсвани тощо.

*********************************** 

2 серпня

День пам'яті пророка Іллі


72 main

 

 Він вважається найшанованішим пророком в православній Церкві. Все своє життя він цілковито присвятив Богу, за що здобув від нього особливу милість - здійснювати чудеса, закликати народ до покаяння та розповідати про майбутнє.


Міжнародний день голокосту ромів


Це скорботна дата для всієї ромської спільноти. 1944 року в ніч проти 3 серпня нацисти влаштували так звану "Циганську ніч". Тоді було фізично знищена велика кількість людей ромської національності. Україна долучилася до Міжнародного дня голокосту ромів в жовтні 2004 року.


День народження поштової скриньки


Дата обрана не випадково. Саме цього дня 1858 року на вулицях Лондона було встановлено перші скриньки для листів. Хоча цей виріб був відомий задовго до цієї дати. 1500 року мореплавець з Португалії Бартоломеу Діаш разом зі своєю командою потрапив у страшну бурю. Вижив лише один офіцер, який вирішив описати подію та сповістити причину зникнення моряків. Він написав листа, поклав його в черевик, а черевик повісив на дерево. Через рік черевик з листом знайшов інший мореплавець Жуан де Нова. Він збудував на цьому місці капличку. А черевик довгий час використовувався місцевими жителями для листування.


День пам'яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь


Дата була встановлена 2017 року для вшанування тих, хто поклав своє життя на захист рідних земель від ворогів. Дуже важливо пам'ятати, що десантники старшого покоління віддали своє життя за майбутнє України.

 

***********************************

 1 серпня

Універсальний день народження вихованців в притулках для тварин

 

притулкиЦя подія популярна у понад 50 країнах світу. Офіційно вона була зареєстрована 1992 року під егідою міжнародної спільноти прав тварин. Головна її мета - привернути увагу до братів наших менших, які опинилися на вулиці.

 

День пам'яті жертв Першої світової війни

Війна тривала неповних п'ять років. За цей час загинуло близько 20 мільйона людей, а ще більше осиротіли або залишилися знедоленими.

 
Книжка на часі

 

img496 cr 2Велика війна 1914-1918 рр. і Україна.

У книзі викладено результати новітніх досліджень ключових питань Першої світової війни 1914–1918 рр., яка відкрила нову епоху в історії людської цивілізації. Знайомлячись із ними, будь-хто зможе відчути глибину збройних конфліктів, трагічність долі народів, утягнутих у них, незворотні зрушення в психології людей.

 

 

 

Починається Міжнародний тиждень собак-поводирів

Перші такі пси з'явилися ще 79 року до нашої ери. Були знайдені навіть картини з їхнім зображенням. А перші школи для собак-поводирів з'явилися в Німеччині на початку XX століття. Їх навчали спеціальні інструктори для людей, які втратили зір під час Першої світової війни.

 

Міжнародний день грудного вигодовування і лактації

Саме цього дня 1956 року було створено міжнародну організацію La Leche League International, яка пропагує грудне вигодовування.

 

День подруги

Виник він в США та за короткий час розповсюдився по інших країнах світу. Цього дня варто привітати свою найкращу подругу та побажати їй всього найкращого.

 

Починається Міжнародний тиждень клоунів

Триває від 1 до 7 серпня. Головна мета події - показати, що праця клоунів дуже важка та серйозна. Ідея створення окремого професійного свята для клоунів з'явилася ще 1967 року. А ініціатором виступив Американський клуб клоунів.


День працівника технічної підтримки

Неофіційне професійне свято, яке стосується людей, що допомагають розв'язувати проблеми користувачів технологічних послуг та продуктів.

 

Всесвітній день боротьби з раком легенів

Саме на рак легенів припадає близько 10% випадків усіх онкологічних захворювань. На жаль ця хвороба проявляє себе вже на III-IV стадії, коли більшість методів неефективні. Тому дуже важливо проходити обстеження, щоб вчасно діагностувати захворювання.

 

Всесвітній день скаутської хустки

Скаутська хустка засвідчує приналежність до організації, є її "рекламою" та показу, що людина підтримує правила цього руху. Перші скаути з'явилися у Великій Британії 1907 року. Тоді Роберт Баден-Пауелл започаткував експериментальний табір для хлопчиків на острові Браунсі.

 

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Вверх